Що зміниться: президент підписав указ про призов у 2021 році

Зеленський підписав указ про військовий призов. Фото: news.dtkt.ua

Зеленський підписав указ про військовий призов. Фото: news.dtkt.ua

Події
25 лютого 2021 11:18

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про військовий призов та звільнення в запас військовослужбовців, які вже відслужили. Читайте новини Львова на VG Львів.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

«Проведення призову на строкову військову службу до Збройних сил України забезпечує співвідношення частки військовослужбовців-строковиків до частки військовослужбовців за контрактом 15:85%. Таким чином, частка строковиків у загальній чисельності війська з кожним роком продовжуватиме зменшуватись», – повідомили у прес-службі президента.

Як ідеться в документі, призов громадян України на строкову військову службу проведуть протягом квітня – червня та жовтня – грудня 2021 року. Призовні комісії розпочнуть роботу 1 квітня та 1 жовтня 2021 року відповідно.

Згідно із законодавством України,  призову не підлягатимуть та отримають відстрочку для того, аби здобути освіту, на весь період навчання громадяни призовного віку, які навчаються у закладах:

  • загальної середньої освіти ІІІ ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти з денною формою навчання;
  • фахової передвищої освіти з денною формою навчання, серед іншого під час здобуття початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступеневої системи освіти;
  • фахової передвищої та/або вищої освіти з денною формою навчання, серед іншого під час здобуття наступного ступеня освіти;
  • середньої або вищої духовної освіти з денною формою навчання;
  • на інтернатурі, аспірантурі або докторантурі з відривом або без відриву від виробництва.

Крім того, відстрочку від призову на строкову військову службу надають громадянам за сімейними обставинами, для продовження професійної діяльності та за станом здоров’я.

Згідно з указом, до війська призиватимуть юнаків, яким до дня відправлення у військову частину виповнилося 18 років, та чоловіків, які не досягли 27 років і не мають права на відстрочку.

Також, відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України, призвані до Збройних сил України та інших військових формувань строковики не залучаються до виконання бойових завдань на Сході України, в зоні ООС.

Звільнення в запас військовослужбовців, які вислужили встановлені строки строкової військової служби, цьогоріч передбачено провести у квітні – липні та в жовтні – грудні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах