Ювелірна робота: у Львові робот прооперував дитину

Ювелірна робота: у Львові робот прооперував дитину. Фото: Львівська міськрада (умовне).

Ювелірна робота: у Львові робот прооперував дитину. Фото: Львівська міськрада (умовне).

Події
01 березня 2021 11:16

У львівській Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вперше в Україні прооперували 13-річну дівчинку з допомогою робота Da Vinci. Дитина з Волинської області мала вроджену ваду кишківника, складні хірургічні втручання тільки погіршили стан. У дитини розвинулася рецидивуюча кишкова спайкова непрохідність. Вона страждала від болю, що супроводжувався блювотою.

Як повідомив директор Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук, у цивілізованих країнах світу такі патології усуваються за допомогою роботичних систем Da Vinci. Саме малоінвазивні хірургічні технології мінімізують розвиток спайкового процесу у майбутньому. Тож батьки, дізнавшись про те, що у львівській лікарні є робот Da Vinci, звернулися по допомогу до львівських лікарів.

Оперувала пацієнту спільна команда хірургів двох львівських лікарень – швидкої медичної допомоги і ОХМАТДИТу. До її складу увійшли дитячий хірург ОХМАТДИТу Андрій Дворакевич, хірурги Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Андрій Стасишин та Артур Гураєвський і анестезіолог Віктор Юрченко.

"З допомогою Da Vinci наші спеціалісти зробили три проколи розміром по вісім міліметрів кожен. У черевну порожнину дитини розмістили камеру, яка транслювала на монітор зображення у тривимірній проекції із 20-кратним збільшенням. Це все одно, що зазирнути всередину пацієнта, не розрізаючи його. Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві "руки" і ліквідовував множинні спайки із мінімальною травматизацією здорових тканин. На адгезіолізис, тобто, ліквідацію спайок, пішло майже три години", – розповів Zaxid.net Олег Самчук.

Попереду у дитини ще тривала реабілітація, але вона, за словами лікарів, має шанс назавжди забути про свою проблему.

Нагадаємо, що 9 грудня 2020 року у Львові робот вперше прооперував людину. Унікальну операцію провели у міській лікарні швидкої медичної допомоги. Саме там робот-хірург Da Vinci прооперував 50-річного пацієнта з діафрагмальною грижею. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах