Співали російською: в центрі Львова побили вуличних музикантів та розтрощили інструменти

В центрі Львова побили вуличних музикантів та розтрощили інструменти. Фото: kor.ill.in.ua (умовне)

В центрі Львова побили вуличних музикантів та розтрощили інструменти. Фото: kor.ill.in.ua (умовне)

Події
06 березня 2021 12:15

У середу, 3 березня, на площі Ринок в центрі Львова виник конфлікт між вуличним музикантом та перехожою дівчиною, яка зробила йому зауваження через виконання пісень російською мовою. Відео словесної перепалки дівчина опублікували в соціальних мережах і його швидко поширили.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Львів’янка підійшла до вуличного співака та попросила припинити виконувати пісні «мовою агресора». Та музиканту не надто сподобалось таке зауваження і у відповідь той заявив, що має на це право. Під час конфлікту виконавець грубо ображав дівчину, зокрема порадив їй «піти на панель» та сказав «я рускаязичний, что ти мнє сдєлаєш?», а тоді продовжив виконувати російськомовні пісні.

Вже наступного дня, 4 березня, невідомі чоловіки побили цього музиканта на площі Ринок та розтрощили його техніку. Виконавець звернувся у поліцію.

«До поліції із заявою звернувся 20-річний львів’янин, який повідомив, що невідомі особи спричинили йому тілесні ушкодження та пошкодили музичні інструменти. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) ККУ. Наразі встановлюються обставини, причини та причетні до інциденту особи», – повідомила Zaxid.net речниця обласної поліції Світлана Добровольська.

У сторіс на свої сторінці в Instagram хлопець написав, що має сильний забій двох ребер та розбиту губу. Також він додав, що сума збитків склала 30 000 гривень, а всі інструменти були орендованими. Тепер співак просить фінансової допомоги у людей.

В центрі Львова побили вуличних музикантів та розтрощили інструменти. Фото: скріншот з InstagramВ центрі Львова побили вуличних музикантів та розтрощили інструменти. Фото: скріншот з Instagram

Пізніше соціальними мережами почали активно поширювати відео, на якому видно розбиту гітару та звуковий підсилювач. Також у відео вказано, що «якісь тв*рі по назві «Сокіл» до 10 людей, на площі Ринок, побили музикантів до важких тілесних травм і всю музичну апаратуру».

В центрі Львова побили вуличних музикантів та розтрощили інструменти. Фото: скріншот з InstagramВ центрі Львова побили вуличних музикантів та розтрощили інструменти. Фото: скріншот з Instagram

Керівник Громадської організації «Сокіл» Богдан Федунь заперечив причетність членів організації до цього інциденту.

«Рейд проводили невідомі патріотичні організації. Ми проводили такі рейди раніше неодноразово, але це не ГО «Сокіл» робила. І ніхто не прив’язувався до такої акції. Загалом ми такі рейди підтримуємо. Коли ми проводимо такі рейди, ми проводимо більш профілактичні розмови. Але бачимо, що треба такі рейди відновлювати», – заявив у коментарі Zaxid.net керівник ГО «Сокіл» Богдан Федунь.

Львів’янка, яка зробила зауваження музикантам, у своєму Instagram розповіла, що не має ніякого стосунку до побиття вуличних виконавців в центрі міста. Хоча, за її словами, такі дії нападників вона повністю підтримує, адже російській мові немає місця у Львові. Також дівчина зазначила, що отримує багато погроз через інцидент у соціальних мережах, тож готується про це заявити в поліцію.

Щодо музикантів, то і вони отримують погрози та образливі коментарі від людей. У свій захист виконавці зазначають, що співали російськомовну пісню українського виконавця і що «творчість немає нації».

Нагадаємо, схожий інцидент стався 3 листопада 2019 року. Тоді радикально налаштовані львівські активісти побили інструменти вуличних музикантів, які співали російські пісні у центрі міста.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах