Фотофакт: у бібліотеці львівського університету знайшли унікальні документи

У бібліотеці ЛНУ імені Івана Франка знайшли пам‘ятку ХVII століття. Фото: бібліотека Львівського Націопального університету

У бібліотеці ЛНУ імені Івана Франка знайшли пам‘ятку ХVII століття. Фото: бібліотека Львівського Націопального університету

Події
18 березня 2021 13:33

У архівах Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка знайшли пам‘ятку ХVII століття. Історичну знахідку представлять громадськості. Читайте новини Львова на VG Львів.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Рукописну копію знаменитого Києво-Печерського патерика, виконану ієремонахом Скиту Манявського Ігнатієм у 1619 році, виявив доктор історичних наук, професор Прикарпатського університету Микола Кугутяк. 

У архівах Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка знайшли пам‘ятку ХVII століття. Фото: pnu.edu.ua У архівах Наукової бібліотеки ЛНУ імені Івана Франка знайшли пам‘ятку ХVII століття. Фото: pnu.edu.ua

Як повідомили у Прикараптському національному університеті імені Василя Стефаника, учені тільки починають досліджувати документ, однак вже говорять про те, що він свідчить про єдине культурне поле від Києва до Карпат.

«Києво-Печерський патерик – це найважливіша пам’ятка української агіографії, що займає центральне місце в історії як християнської культури України в цілому, так і житійної прози зокрема. Дослідження пам’ятки займе може рік, а може й більше. Треба зробити порівняльний аналіз патериків, адже є їх багато видань», – зазначив Микола Кугутяк.

Києво-Печерський патерик – збірка оповідань про ченців Києво-Печерського монастиря, заснованого в середині XI ст. Патерик складено в XIII столітті на основі листування єпископа Володимиро-Суздальського Симона (помер 1226) і ченця Печерського монастиря Полікарпа.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах