Прикмети, заборони, традиції: 7 квітня відзначають Благовіщення

Християни східного обряду 7 квітня святкують Благовіщеня. Фото: pexels.com

Християни східного обряду 7 квітня святкують Благовіщеня. Фото: pexels.com

Події
06 квiтня 2021 17:09

Завтра, 7 квітня, християни східного обряду святкують Благовіщеня Пресвятої Богородиці. Це день, коли до Діви Марії явився архангел Гавриїл і сповістив її про те, що у неї народиться Ісус Христос — Син Божий. Читайте новини Львова на VG Львів.

Благовіщення — одне із найголовніших і найбільш радісних свят у православному календарі. Свято відзначається щороку в один і той же день —  за 9 місяців до Різдва Христового. Цього дня слід відкласти усі нагальні справи і помолитися.

Історія свята

Пресвята Богородиця до 14 років виховувалася при храмі, а потім мусила вийти заміж, оскільки батьки її на той час уже померли. Однак Марія дала Богові обітницю залишитися назавжди Дівою. Тому священики заручили її з далеким родичем, вісімдесятирічним старцем Йосифом, щоб він піклувався про неї й охороняв її дівоцтво.

У день Благовіщення Діва Марія читала Священне Писання, коли їй з’явився архангел Гавриїл і сказав: "Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою! Благословенна Ти між жонами". Тим самим він повідомив, що саме вона стане Матір’ю Божого Сина.

Здивована Марія запитала ангела, як може народитися син у тієї, яка не знала чоловіка. На що архангел Гавриїл зазначив: "Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього окриє тебе, тому й святе, що народиться, назветься – Син Божий!". Збагнувши волю Божу, Пресвята Діва відповіла: "Я раба Господня, нехай буде мені згідно з словом твоїм".

Прикмети, традиції, заборони

Кажуть, якщо на Благовіщення дівчина знайде квітучий первоцвіт — цього ж року вийде заміж.

Вважається також, що цього дня не треба брати чи давати в борг і виносити щось із дому, щоб мати достаток. 

Цього дня птах гнізда не в'є, а дівка косу не чеше. Волосся здавна вважалося символом долі, тому дівчата на Благовіщення не стриглися, не фарбувати волосся, не робили хитромудрих зачісок. Натомість наливали у миску чистої холодної води, кидали туди пролісок і вмивалися, аби завжди бути вродливими. 

Не можна на Благовіщення сваритися і лихословити, адже це спроектує напружені стосунки на весь рік. 

Побачити на Благовіщення білого птаха — ознака миру, здоров'я, натхнення чи здійсненя мрії. 

Яка погода на Благовіщення, така й на Великдень буде.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах