Вербна неділя 2021: коли і як святкувати

Вербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: i0.web.de

Вербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: i0.web.de

Події
24 квiтня 2021 12:06

Вербною неділею в народі називають свято Входу Господнього в Єрусалим. Це ж свято є одним із найголовніших у православ’ї, тож у Вербну неділю християн звільняють від Великого посту.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Коли святкувати

Дати Вербної неділі щороку змінюються в залежності від дати Великодня, яке також не має сталої дати. Щороку свято Входу Господнього в Єрусалим відзначається за тиждень до Пасхи або в шосту неділю Великого посту. Відповідно, у 2021 році Вербна неділя припадає на 25 квітня.

Вербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: depositphotos.comВербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: depositphotos.com

Історія свята

В останні дні земного життя Ісус Христос вирушив до Єрусалиму. Тоді поширилась чутка про здійснення ним дива – зцілення невиліковно хворих, вигнання злих духів та воскресіння мертвих. Тож коли Син Божий в’їхав у місто верхи на молодій ослиці – всі мешканці вийшло йому назустріч.

Згідно з Євангелієм, люди знімали з себе верхній одяг і кидали його на дорогу, якою їхав Ісус. Також містяни встеляли його шлях пальмовими гілками, тож свято Входу Господнього в Єрусалим ще називають Тижнем ваій (де «вайя» грецькою – пальмова гілка).

Оскільки в Україні та багатьох інших країнах пальми не є поширеною рослиною, то свято має народну назву – Вербна неділя, що пов’язано з традицією заміни пальмових гілок на вербові. Це єдине дерево, яке розпускається ранньою весною.

Традиції святкування

У Вербну неділю християни йдуть до церкви із гілочками верби, яка символізує весну і нове життя. Священики освячують гілля верби і з ним вірячи повертаються додому. Згідно із традицією, букетик верби повинен простояти біля ікон весь рік, охороняючи будинок від пожеж і нещасть, а господарів – від хвороб.

Вербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: Уляна СитникВербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: Уляна Ситник

Головний ритуал, якого досі дотримуються у Вербну неділю, – «биття» вербою. Так, освяченими гілочками легко шмагають людину, при цьому промовляючи: «Не я б'ю, верба б'є, від нині за тиждень буде Великдень!». Таким чином українці вітають один одного зі святом і нагадують, що наближається Світле Христове Воскресіння.

Вербна неділя завжди припадає на суворий Великий піст, однак з нагоди свята дозволяється певне послаблення – можна їсти рибу та випити трохи вина.

Вербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: narodna-pravda.uaВербна неділя 2021: коли і як святкувати. Фото: narodna-pravda.ua

У давнину люди вірили, що освячена верба має чудодійну цілющу силу. Тож у Вербну неділю навіть з’їдали кілька вербних бруньок, щоб оздоровитись. А у відварах з вербою купали дітей, щоб уберегти від хвороб. Також вербовими гілочками кропили житло і домашню худобу, аби уникнути усіляких бід.

І звісно ж, у Вербну неділю слід відсторонитись від метушні, помолитися, подумати про життя і підготуватися до Страсної седмиці.

Великий піст 2021: який сенс і як правильно дотримуватись

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах