Великдень 2021: три смачні рецепти приготування пасок

Три найпопулярніші рецепти приготування пасок. Фото: shutterstock.com

Три найпопулярніші рецепти приготування пасок. Фото: shutterstock.com

Події
26 квiтня 2021 12:41

Православні християни цього року святкуватимуть Великдень 2 травня. Найважливішою у великодньому кошику звичайно ж буде паска, рецептів приготування якої налічується не один десяток.

VG Львів підготував три смачні рецепти приготування пасок.

Для чого печуть паски на Великдень

Великодній хліб символізує тіло Христа. У народі було прийнято пекти паску для кожного члена сім'ї різного розміру і одну велику для всіх. Її обов'язково прикрашають.

За традицією печуть паску і фарбують яйця в Чистий четвер. Рано вранці господиня готувала тісто, а ввечері вже випікала. Важливо зробити заміс з хорошим настроєм, прочитати молитву. Перед тим, як покласти заготовку з тістом в піч, а також після того, як паску вийняли, наші предки теж читали молитву. Випікатися паска повинна в абсолютній тиші, а до печі ніхто крім господині підходити не повинен. Вже по готовій пасці дивилися, що чекає сім'ю незабаром. Якщо паска добре пропеклась і пишна - значить в родині весь рік буде достаток і благополуччя.

Випікати паску можна також в Страсну п'ятницю. Вважається, що п'ятнична випічка довго не черствіє, а також має цілющі властивості.

За православною традицією, паску прийнято їсти тільки після освячення в храмі.

Класична паска

Борошно - 500 г             

Молоко - 250 мл           

Дріжджі - 35 г  

Цукор - 1 стакан            

Вершкове масло - 125 г             

Яйця - 4 шт   

Родзинки - 30 г     

Цукати - 30 г    

Ванільний цукор - за смаком.

Молоко злегка підігріваємо, розчиняємо дріжджі, додаємо цукор і борошно, все замішуємо. Накриваємо опару рушником і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин.

Вершкове масло підігріваємо в мікрохвильовій печі та чекаємо, поки охолоне. Яйця ділимо на білки та жовтки, жовтки перетираємо з цукром, а білки збиваємо до густої піни. Коли опара збільшиться вдвічі, додаємо ванільний цукор, сіль, жовтки з цукром, борошно, білки.

Замішуємо м’яке еластичне тісто, в кінці додаємо розтоплене масло. Місити тісто потрібно поки воно не почне відлипати від рук. Накриваємо тісто рушником і залишаємо в теплому місці на годину. Тісто має збільшитися вдвічі, а то й втричі.

Родзинки та цукати замочуємо у воді на 5 хвилин, а потім просушуємо паперовим рушником. У тісто додаємо родзинки, цукати та ретельно вимішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися по всьому тісту.

Форми для випікання змащуємо маслом і викладаємо тісто на 1/3 об’єму форм. Залишаємо на пів години. Коли тісто заповнить практично весь обсяг форми, змащуємо паски збитим жовтком і випікаємо 40 хвилин при температурі 180°С.

Коли паски вистигнуть можна прикрашати глазур’ю.

Фото: politeka.netФото: politeka.net

Сирна паска з родзинками

Сир - 450 г

Сметана - 130 г

Вершки - 100 г

Цукрова пудра - 50 г

Ванільний цукор - за смаком

Родзинки - 50 г

Вершкове масло - 50 г

Кондитерська посипка - за смаком.

Спочатку потрібно добре промити родзинки і залити окропом на 20 хвилин. Потім злити воду й обсушити їх серветками.

Тепер перетираємо сир через дрібне сито або у блендері, щоб він став однорідним. Додамо жирні вершки, м'яке вершкове масло, сметану, цукрову пудру та ванільний цукор. Досягнути однорідної консистенції найпростіше буде за допомогою блендера. Тепер додаємо родзинки і перемішуємо.

У форму застеляємо кілька шарів марлі. Викладаємо сирну масу. Зверху також нариваємо марлею і встановлюємо невеликий вантаж. Залишаємо на кілька годин, а згодом відправляємо в холодильник на 10-12 годин.

Діставши з холодильника, акуратно знімаємо форму та марлю. Прикрашаємо сирну паску кондитерською посипкою.

Фото: pinterestФото: pinterest

Паска-крафін від Лізи Глінської

Опара:

Свіжі дріжджі - 15 г

Молоко - 300 мл

Борошно - 150 г

Цукор - 20 г.

У молоко кімнатної температури додаємо цукор і дріжджі. Перемішуємо суміш руками і додаємо просіяне борошно. Опару перемішуємо до однорідної консистенції, накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на кілька годин.

Тісто:

Борошно - 500 г

Цукор - 100 г

Вершкове масло - 200 г

Дрібка солі

Яйця - 100 г

Родзинки (мак, шоколад або волоські горіхи на ваш смак) - 200 г.

У великій мисці перемішуємо яйця, цукор і сіль. У яєчну масу додаємо опару. Просіяне борошно додаємо до яєць. Потім вмішуємо туди м'яке вершкове масло.

Замішуємо однорідне тісто, накриваємо харчовою плівкою і на годину залишаємо у теплому місці. Коли воно збільшиться, розділяємо на шість рівних частин, формуємо кульки і знову накриваємо плівкою.

Тісто розкачуємо прямокутником, приблизно розміром 30 на 40 см, висотою близько 3 мм. Поверхню тіста щедро змащуємо вершковим маслом і викладаємо начинку по всьому.

Закручуємо тісто з начинкою в рулет, відступаємо від краю тіста на 3 см і розрізаємо його посередині. Випікаються крафіни до готовності при температурі 180 °С приблизно 30-35 хвилин.

Фото: pinterestФото: pinterest

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах