Отруйні змії у Рясному: чому вони з’явились і як поводитись

Отруйні змії у Рясному: чому вони з’явились і як поводитись. Фото: Олександра Сладкова

Отруйні змії у Рясному: чому вони з’явились і як поводитись. Фото: Олександра Сладкова

Події
13 травня 2021 11:19

Днями у соціальних мережах користувачі публікували фото та відео змій, яких помітили у Рясному. Багато людей скептично поставились до таких повідомлень, але, на жаль, це таки правда. На території мікрорайону Рясне-2 знайшли трьох гадюк. Їх уже мертвими впізнав зоолог-серпентолог Тарас Гринчишин.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Як повідомила керівниця управління екології і природних ресурсів Львівської міської ради Олександра Сладкова, цей експерт обов’язково проведе у школах Рясного, де знайшли змій, уроки-роз'яснення.

Чому змії з’явились в Рясному

Зі слів Тараса Гринчишина, є дві причини появи отруйних плазунів у Рясному. По-перше, клімат стає сприятливішим – теплішим, вологішим в певні критичні для змій періоди року, відповідно й плазунів стає більше.

А другою причиною є розорювання і господарювання території дикої природи. Це призводить до того, що дикі тварини витискаються з середовища їх звичного перебування в пошуках хоч якихось умов. І, на жаль, умови міст, особливо околиць і парків, стають для них більш сприятливими, ніж розорана заміська територія. Крім того, фізично населені пункти розширюють і поглинають ареал дикої природи.

Що робити, якщо побачили змію

Ні в якому разі не можна вбивати змію. Навіть спроба це зробити буде небезпечною для вас і для тих, хто може перебувати поруч. Крім того, найчастіше люди помилково вбивають зовсім не отруйних змій, а дуже корисних для екосистем вужів та медянок. І отруйні змії теж мають свою нішу в екосистемі.

При зустрічі зі змією фахівці радять в першу чергу не панікувати. Якщо ви перебуваєте далеко поза межами населеного пункту – обійти, при бажанні оглянути з відстані від 2 метрів. А якщо ж ви побили змію в межах міста, то сфотографуйте чи зніміть на відео та обов’язково зателефонуйте на Гарячу лінію міста (15-80) або черговому ДСНС (101), щоби повідомити координати.

Нагадаємо, на Львівщині змія вкусила в руку жінку. Її госпіталізували до лікарні. Це вже друга людина, яка стала жертвою змії у 2021 році.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах