Стоп меланома: де львів’яни можуть безкоштовно перевірити свої родимки

Де львів’яни можуть безкоштовно перевірити свої родимки. Фото: omeda.org.ua (умовне)

Де львів’яни можуть безкоштовно перевірити свої родимки. Фото: omeda.org.ua (умовне)

Події
16 травня 2021 09:00

На Львівщині стартував проект «Стоп меланома». Тож впродовж тижня мешканці Львова та області можуть безкоштовно обстежити новоутворення на шкірі. 

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

«Закликаю звернути увагу на цю проблематику, особливо особам, які мають світле чи руде волосся, ластовиння на шкірі, хто має сімейний анамнез чи тривалий час перебуває на відкритому просторі. Обстеження триватиме упродовж тижня у всіх дерматологічних закладах Львова. Дотримуючись протиепідемічних заходів, прошу телефонувати у call – центри закладів та попередньо записуватись на прийом»,- розповіла експерт департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації з дерматовенерології Орися Сизон.

У коментарі VG Львів в Департаменті охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації зазначили, що безкоштовно обстежити новоутворення на шкірі можна в таких медзакладах:

Медичний центр ЛеоДерм, що на проспекті Червоної калини, 29А у Львові. Обстеження проводитимуть лише 20 травня з 9:00 до 18:00. Запис за номером телефону (067) 213 72 55.

Медичний центр Святої Параскеви: вул. Тернопільська, 21Б; вул. Заводська, 7; проспект Червоної Калини, 64; вул. Кульпарківська, 135. Для запису телефонуйте за номером (067) 295 40 00, (095) 295 40 00 або (032) 295 40 00.

Львівський обласний шкірно-венерологічний диспансер, що на вулиці Коновальця, 1. Запис за номером (032) 238 56 42 або (098) 084 30 87.

Зазначимо, меланома – це достатньо злоякісне захворювання, яке походить із пігментних клітин і становить до 20 % раку шкіри. З початку року на Львівщині виявили 130 випадків меланоми шкіри. Упродовж акції за 12 років обстежили близько 500 тисяч населення України, виявили 1 500 випадків меланоми та 4 500 раків шкіри.

Ранні ознаки захворювання можна виявити за правилом АККОРД:

  • А – Асиметрія – умовно проведена вісь через родимку поділяє її на дві нерівні половини
  • К – Край – нерівний, рваний або розмитий край родимки
  • К – Кровоточивість
  • О – Окрас – вкраплення, гранули або прожилки сірого, чорного, рожевого кольорів
  • Р – Розмір – чим більший розмір родимки, тим вищий ризик її переродження, хоча маленький розмір також не виключає можливості розвитку пухлини
  • Д – Динаміка – збільшення розміру, товщини, зміни кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах