Згоди не давав: львівський письменник Костя Грек судиться через використання його образу

Львівський письменник Костя Грек судиться через порушення прав. Фото: 4studio.com.ua

Львівський письменник Костя Грек судиться через порушення прав. Фото: 4studio.com.ua

Події
17 травня 2021 14:07

Львівський письменник із псевдонімом Костя Грек звернувся до Галицького районного суду Львова з позовом про порушення авторського права. Читайте новини Львова на VG Львів.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Ще у 2008 році Костя Грек, справжнє ім’я якого Костянтин Андросов, видав книжку «Досить бути провінцією». Він створив образ Кості Грека: античного героя з накидкою та лавровим вінком. В такому вбранні письменник ходив вулицями Львова і рекламував свої книги. У 2020 році Костя Грек зареєстрував авторське право, де вказано про літературний твір із описом сценічного образу Кості Грека.

Як повідомляє «Судовий репортер», львівський екскурсовод Андрій Кушнір вирішив знімати відео про місто та публікувати його YouTube для поширення й монетизації. Він запропонував Кості Греку співпрацю. До зйомок долучився ще один актор в образі Короля Данила. За словами Андрія Кушніра, у березні минулого року вони усно домовились про організацію зйомок, які мали тривати близько півроку, після чого автор планував подивитися на результат і вирішити, чи продовжувати зйомки.

У загальному розумінні Андрій вважає себе автором, але зауважує що була і колективна робота над проектом. За його словами, на відео історії про Львів розповідав актор в образі Короля  Данила, а Костя Грек просто був учасником. 

Автор відео займався купівлею апаратури, монтуванням, зустрічами з екскурсоводами, збиранням матеріалу. Він каже, що витратив на це близько 30 тисяч гривень. Чоловіки домовилися, як ділитимуть ймовірний прибуток від монетизації відео: актори отримають по 20%, на дитячий будинок піде ще 20%,  40% отримає автор ідеї.

Зйомки розпочалися приблизно в червні 2020. За два місяці чоловіки відзняли 14 відео. Останню відео-екскурсію знімали  вночі на Личаківському кладовищі. Після того Костя Грек заявив, що хоче припинити співпрацю. 

«Відповідач порушив наші домовленості по контенту. Я прийшов і сказав, або ми обговорюємо весь контент, якщо він мені не подобається, або я не буду зніматись», – сказав актор. 

Костя Грек компенсував колишньому партнеру майже половину витрат – 13,5 тисяч гривень. 7 серпня 2020 року вони уклали договір про розірвання співпраці, після чого не повинні були мати жодних претензій один до одного. 

У договорі про розірвання співпраці не було прописано пунктів щодо компенсації та долі опублікованого відео. Під час повторної зустрічі Костя Грек попросив видалити відео з YouTube. Чоловіки уклали ще один договір про доплату 2,5 тисяч гривень компенсації витрат на проект та видалення з ютубу 14 відеозаписів з участю Кості Грека до 17 листопада 2020 року.

Відео видалили, однак у грудні минулого року письменник подав позов до суду за використання «Кості Грека». Він каже, що образ у відео використано без дозволу він і навіть не знав раніше, що це буде опубліковано в ютубі.

 «Два договори про розірвання співпраці виникли тому, що позивач дізнався про опубліковані відео в ютубі без його згоди та за його участю. Обговорювалось те, що зніматимуться відео, а в подальшій перспективі з того буде прибуток, у який спосіб –  це не доносилось до позивача», – сказав представник письменника Роман Кісіль.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах