Трійця 2021: коли, що не можна робити, традиції

Трійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: prm.ua (умовне)

Трійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: prm.ua (умовне)

Події
18 червня 2021 16:08

Трійця є одним із головних свят у християнстві і його відзначають як у православних, так і у католицьких храмах. Це свято прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. За Євангелієм, саме цього дня Святий Дух, що символізує єдність Пресвятої Трійці, зійшов на Ісуса Христа та Діву Марію.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

У народі День Святої Трійці ще називають Зеленими святами, П’ятидесятницею, Зеленою Неділею або Зісланням Святого Духа.

Коли Трійця 2021

Щороку свято Трійці відзначають у неділю, в залежності від дати святкування Великодня. Так, у 2021 році католики відзначали Зелені свята 23 травня, а у православних християн цей день випадає на 20 червня. В Україні до православного свята Трійці приєднується додатковий вихідний — понеділок, 21 червня, який також є Днем Святого Духа.

Трійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: unian.netТрійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: unian.net

Традиції

На Трійцю прийнято прикрашати храми і будинки гілками дерев, травою та квітами, які символізують відродження всього живого на землі. Віряни цього дня традиційно відвідують святкову службу в церкві. Гілля та траву, які люди приносять з церкви, висушують і зберігають протягом року. Повір'я говорить, що вони будуть оберігати оселю від негараздів і хвороб.

Посту на Зелені свята немає, тому це світле свято прийнято відзначати в колі близьких за багато накритим різними наїдками столом.

Трійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: pershyj.comТрійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: pershyj.com

Раніше в Україні було поширене повір’я, що саме на Трійцю Бог створив землю і засіяв її рослинами, тому люди збирали лікарські трави, вірячи, що саме в цей день вони мають особливу силу.

У слов’ян Трійця була останнім святом весняного календаря. Тиждень перед Трійцею називався Семицьким, а після — Русальним. Цей день пов’язували з розквітом природи, проводами весни і зустріччю літа, тож не обходилось без дівочих обрядів. Так, на Трійцю дівчата влаштовували гуляння, ворожили на судженого, завивали вінки з листя і квітів.

Також на Зелені свята поминають померлих, вважаючи, що їхні душі приходять навістити своїх рідних.

Що не можна робити

У день Святої Трійці категорично не можна займатись домашніми клопотами. Тож напередодні свята господині влаштовують генеральне прибирання, печуть короваї і пироги, аби прийняти гостей у чистому й прибраному будинку.

Раніше в народі вважали, що після Трійці русалки виходять з води і ховаються до колодязів, тож священики приходили освятити криницю у кожному будинку. Сьогодні ж на Зелені свята вірячи намагаються не ходити в ліс і до водойм поодинці.

Трійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: narodna-pravda.uaТрійця 2021: коли, що не можна робити, традиції. Фото: narodna-pravda.ua

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах