Краса — страшна сила: у селах біля Львова активісти розфарбовують занедбані пам’ятники

Краса — страшна сила: у селах біля Львова активісти розфарбовують занедбані пам’ятники. Фото: ГО "Твори Добро+".

Краса — страшна сила: у селах біля Львова активісти розфарбовують занедбані пам’ятники. Фото: ГО "Твори Добро+".

Події
01 липня 2021 16:40

У селах біля Львова активісти власним коштом яскраво розфарбовують занедбані пам’ятники. Так, пам'ятники жінці-трудівниці у селі В’язова та Богдану Хмельницькому у селі Кунин змінилися майже до невпізнання. Читайте найцікавіші новини Львова

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Пам'ятник Богдану Хмельницькому у селі Кунин, що за 20 кілометрів від Жовкви, встановлений у 1966 році. За однією із версій істориків гетьман може походити з Жовкви, бо його батько служив при дворі гетьмана Станіслава Жолкєвського.

Багато років поспіль пам'ятник перебував у плачевному стані. Нині його не впізнати: малиновий жупан, коричнева накидка, коричнева шапка, сірі шаровари, жовта гетьманська булава за поясом. До речі, підпису, кому це пам'ятник на постаменті немає, але є інший напис великими літерами: "ГО "Твори Добро+".

"Ще одну пам’ятку архітектури, а саме пам’ятник Богданові Хмельницькому, що в Кунині, відреставрувала громадська організація “Твори добро+”. І це лише початок їхньої роботи в Добросинсько-Магерівській громаді", - йдеться у дописі Магерівсько-Добросинської сільської ради, до якої входить село Кунин.

У селі Кунин на Львівщині яскраво розфарбували пам’ятник Богдану Хмельницькому. Фото: Магерівсько-Добросинська сільська радаУ селі Кунин на Львівщині яскраво розфарбували пам’ятник Богдану Хмельницькому. Фото: Магерівсько-Добросинська сільська рада

Засновник ГО «Твори Добро+» Іван Іваницький розповів Zaxid.net, що члени громадської організації не є реставраторами, а просто вирішили відновити пам’ятник, який руйнувався. Ремонт активісти провели власними силами і витратили на нього близько 7000 гривень.

Рішення зробити пам’ятник кольоровим він пояснив бажанням відтворити історичну зовнішність Богдана Хмельницького.

«Богдан Хмельницький вдягався у такий колір – ми знайшли багато фотографій і зробили його таким, яким його показують митці та історія. Ми вибрали такі кольори, щоб підкреслити, що це козак, отаман і для того, щоб привернути до нього увагу. Ми робили це не для когось і не для того, щоб пропіарити себе. Ми займаємось цим за власні кошти, і ці речі ми робимо так, як бачить ідеологія нашої громадської організації. Ми хочемо відреставровувати те, до чого іншим людям немає діла. Це не перша наша робота і не остання. Так що ми були готові до того, що люди сприймуть це двосторонньо», – розповів Іван Іваницький.

Пам'ятник Богдану Хмельницькому у селі Кунин до розфарбовування. Фото: Магерівсько-Добросинська сільська радаПам'ятник Богдану Хмельницькому у селі Кунин до розфарбовування. Фото: Магерівсько-Добросинська сільська рада

Пам’ятник жінці-трудівниці у селі В’язова, завдяки членам громадської організації «Твори Добро+» теж, нещодавно теж отримав "нове обличчя". 

Радянський пам'ятник жінці-трудівниці у селі В’язове розфарбували у патріотичні кольори та орнамент. Фото: ГО "Твори Добро+".Радянський пам'ятник жінці-трудівниці у селі В’язове розфарбували у патріотичні кольори та орнамент. Фото: ГО "Твори Добро+".

Нагадаємо, що у мережу виклали фото Львова 1980-х років. Світлини опублікував Сергій Герасімов. На них — знайомі місця Львова у призабутих варіаціях.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах