Щороку 19 серпня відзначають Преображення Господнє — Яблучний Спас. Фото: pinterest.com
Щороку 19 серпня християни східного обряду відзначають Преображення Господнє, яке за народними традиціями має назву Яблучний Спас. Читайте новини Львова на VG Львів.
Яблучний Спас — не просто свято, це ще й переддень осені, що невпинно наближається. З цього дня вечори стають холоднішими. Люди святкували зустріч осені з літом та щедрий урожай яблук, винограду й інших серпневих дарів.
На Яблучний Спас збирали перший врожай яблук. До цього дня можна було їсти лише огірки. Вживати інші плоди вважалося великим гріхом. Тільки після освячення в церкві дозволялося їсти яблука, виноград, помідори, ріпу й інші плоди, а також страви, приготовані з них. Головним смаколиком на Яблучного Спаса є яблука, запечені з медом, а ще варення, компоти, пироги з яблучною начинкою.
Чого не можна робити на Яблучний спас:
Народні прикмети:
Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.