Гадюка! Гадюка! В яких районах Львівщини змії найчастіше нападають на людей

Гадюка! Гадюка! В яких районах Львівщини змії найчастіше нападають на людей. Фото: extreme.

Гадюка! Гадюка! В яких районах Львівщини змії найчастіше нападають на людей. Фото: extreme.

Події
18 серпня 2021 16:15

Надзвичайники розповіли, у яких районах Львівської області змії найчастіше кусають людей. З початку 2021 року на Львівщині зареєстрували 34 випадки госпіталізації пацієнтів після ­укус змії. У дев'яти випадках жертвами змій стали діти. 

Як розповів директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської облдержадміністрації Ігор Туз, найчастіше змії кусають людей у Стрийському районі. Цьогоріч тут зафіксовано 18 випадків. На другому місці – Самбірський район, де у 2021 році жертвами плазунів стали восьмеро людей. Ще вісім випадків зафіксовано у Сколівському та Турківському районах.

Гадюка! Гадюка!

Фото: Андрій Кийко.Фото: Андрій Кийко.

Найпоширенішою отруйною змією на Львівщині є ­гадюка звичайна. Найбільше їх можна зустріти в Карпатах. Втім, небезпечні зустрічі трапляються і у Львові.

Нещодавно на території мікрорайону Рясне 2 знайшли аж трьох гадюк. Їх уже мертвими впізнав голова Львівського відділення Українського герпетологічного товариства Тарас Гринчишин.

За його словами, зазвичай змії втікають від людей, а кусають лише для свого захисту. У плазунів поганий зір та слух, але своїм тілом вони дуже добре відчувають коливання землі на відстані 10­-15 метрів. Проте у спеку це відчуття у змій притуплюється, вони стають лінивими, малорухливими, тому люди можуть легко на них наступати.

Вкусила змія – тримайте себе в руках

За словами завідувача анестезіолого-реанімаційного відділення №1 Львівської обласної клінічної лікарні Олега Півня, якщо вкусила змія, найголовніше – зберігати спокій.

"Місце укусу необхідно звільнити від одягу, взуття та прикрас, знерухомити та прикласти стерильну пов’язку з антисептиком. В такій ситуації потерпілому варто спожити велику кількість води і при наявності випити протиалергічні препарати. При можливості, до ураженої ділянки тіла потрібно прикласти лід. Обов’язково звернутися до медичного закладу", – розповів Олег Півень.

Як уникнути зустрічі зі змією 

Для власної безпеки під час перебування на природі, насамперед збираючи ягоди або гриби, необхідно палицею розсунути зарослі, розгребти листя, обстежити ущелини, щоби ненароком не потурбувати плазуна. Взути надійне взуття, одягнути широкі штани та заправити їх у черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія кусатиме, то прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах