Фото: у Львові відкрили оновлену площу Коліївщини

У Львові відкрили оновлену площу Коліївщини в історичній єврейській дільниці. Фото: Роман Балук

У Львові відкрили оновлену площу Коліївщини в історичній єврейській дільниці. Фото: Роман Балук

Події
13 вересня 2021 10:16

Учора, 12 вересня, в історичній єврейській дільниці Львова відкрили оновлену площу Коліївщини. Тепер вона стала сучасним громадським простором. Читайте новини Львова на VG Львів.

Площа, оновлена як сучасний громадський простір, та ознакування історичних будівель та місць є частиною осмислення та поваги до історії та спадщини середньовічного єврейського кварталу.

Фото: Роман БалукФото: Роман Балук

 «Я думаю, що і ця криниця востаннє працювала десь на початку минулого століття. Вода важлива для нашого міста: важлива вода, важливі люди, важливе порозуміння і важлива співпраця. У моєму розумінні, цей простір – це простір сусідів. Сюди приходять люди різних національностей, різних віросповідань», – зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Під час археологічних досліджень знайдено залишки міського оборонного муру та фундаменти будівель, які ознаковані в мощенні. Також локалізовано криницю, що була осередком площі.

Фото: Роман БалукФото: Роман Балук

Це місце пам'яті, оскільки криниця була одним з головних місць зустрічей мешканців, які були сусідами. На цямринні криниці можна побачити вибрані імена львів'ян та львів’янок, які мешкали довкола площі з кінця XIX і до Другої світової війни та були записані у адресні книги різних років. Їхні імена та професії написані ідиш, польською та українською мовами і передають насичене та сповнене змін життя цієї дільниці.

Фото: Роман БалукФото: Роман Балук

 «Загалом цей проєкт вартує порядка 3 мільйони гривень, місто дало 1 мільйон, а 2 – це кошти з європейських грантів. Якщо пригадати, якою була ця площа до реставрації, і якою вона є зараз – це дві великі різниці. Поміняні всі мережі та комунікації, нова бруківка, нові крісла, нові смітники, і сама криниця, з якої йде вода», — додав міський голова Львова Андрій Садовий.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах