Один на мільярди: у Львові під час операції у чоловіка виявили дзеркальні органи

Один на мільярди: у Львові під час операції у чоловіка виявили дзеркальні органи. Фото: pexels.com (умовне)

Один на мільярди: у Львові під час операції у чоловіка виявили дзеркальні органи. Фото: pexels.com (умовне)

Події
28 вересня 2021 09:55

У Львові під час операції хірурги виявили у пацієнта дзеркальні органи. Досі у світовій медичній літературі був описаний лише один схожий випадок, який стався у Японії. Незважаючи на таку аномалію, лікарі змогли врятувати життя 74-річному мешканцю Зубри, що біля Львова. 

Розрив аневризми

24 вересня «швидка» доставила 74-річного Ярослава Б. до Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом «розрив аневризми черевної аорти». У пацієнта стрімко падав тиск, не працювали нирки, знижувалися й інші життєві показники, пише Zaxid.net.

Медики не повірили власним очам 

Діагности проводили дослідження і спершу очам не вірили: у чоловіка всі органи були розміщені дзеркально: печінка – зліва, серце – справа. Нетипово був розміщений і кишківник, апендикс та судини черевної порожнини. Діагности повідомили судинних хірургів, щоб ті були готові до нетипового розташування органів. Його терміново взяли в операційну.

До складу операційної бригади увійшли судинні хірурги Львівської обласної клінічної лікарні Андрій Кіхтяк, Олег Зубенко, Ігор Вацлавик, Віктор Палій (лікуючий лікар) і анестезіолог Ірина Бурбела.

"Вакжко було зорієнтуватися, де який орган"

«Те, що всі органи у чоловіка були розташовані нетипово дзеркально на початку суттєво ускладнювало операцію. Зупинити кровотечу черевної аорти треба було якомога швидше, а нам треба було спершу зорієнтуватися, де який орган лежить. Ми знаємо, що аорта має бути в цьому місці, кишківник – в цьому, а у пацієнта все не так, все було навпаки», – розповів хірург Андрій Кіхтяк.

Але судинні хірурги швидко зорієнтувалися в непростій ситуації і далі операція протягом 2,5 годин пройшла без сюрпризів. На щастя, операційній бригаді вдалося зупинити кровотечу. У місце розриву аневризми черевної аорти хірурги поставили протез.

"На те, що серце – справа ніколи не звертав уваги"

Виявилось, що 74-річний Ярослав Б. не знав, що у нього всі органи розташовані дзеркально, хоча і знав, що серце у нього розташоване справа – це йому ніяк не заважало і він не звертав на це уваги. Про дзеркальне розташування інших органів, нетипово розвернуті судини чоловік дізнався лише тепер.

У медичній літературі описаний лише один такий випадок

За словами Андрія Кіхтяка, патологія, при якій всі органи розташовані дзеркально, трапляється, хоч і дуже рідко, один випадок на 10 тисяч. А от розрив аневризми у людей з дзеркальним розташування органів трапляється ще рідше – один випадок на 100 мільйонів. Випадок, який був у 74-річного Ярослава Б., у світі в медичній літературі описаний лише один – в Японії. Тепер другий випадок буде в Україні, у Львові.

Як почувається унікальний пацієнт після операції

Нині третій день після операції. У пацієнта позитивна динаміка: він самостійно ходить по палаті, у нього нормалізувався тиск, нирки відновлюють роботу, інші життєві показники також приходять до норми

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах