50 копійок за 10 тисяч: перевір гаманець і озолотися

50 копійок за 10 тисяч: перевір гаманець і озолотися. Фото: rbc.ua

50 копійок за 10 тисяч: перевір гаманець і озолотися. Фото: rbc.ua

Події
01 жовтня 2021 17:50

За деякі українські монети колекціонери готові викласти від кількох сотень до декількох тисяч гривень. Тож якщо у вашому гаманці завалялись старі монети – не поспішайте ховати їх до скарбнички. Особливо монети номіналом у 50 копійок, за якими сьогодні полюють нумізмати. Читайте всі новини Львова за сьогодні.

50 копійок за 10 тисяч

Інформаційне агентство Уніан розповіло історію громадянина України, який буквально знайшов удачу у своїй кишені. Чоловік розмістив на популярному онлайн-аукціоні «Violity» лот, який складається з декількох монет по 50 копійок. Ці монети були випущені в 1992 році, вони є повсякденними і можуть попастися абсолютно будь-якому українцеві.

За лотом активно стежать нумізмати, вони підвищують ставки та зараз одна з монет коштує вже понад 10 тисяч гривень.

В чому ж особливість цих монет

Вся справа в карбуванні. Під час виробництва монет застосовувалися різні види штампів. Тому одні монети отримали товстий тризуб, а на інших – лінії тризуба дуже тонкі. Крім цього, варто звертати увагу на всі малюнки. Нумізмати цінують монети, які мають відмінні риси: різні зерна колосків, незвичайну кількість ягід або ж дивну форму листя.

50 копійок за 10 тисяч: перевір гаманець і озолотися. Фото: Уніан50 копійок за 10 тисяч: перевір гаманець і озолотися. Фото: Уніан

Наприклад, монети по 50 копійок, які зараз продаються на аукціоні за 10 тисяч гривень, називають «англійками». Їх карбували за допомогою англійських штемпелів, які були зроблені з помилкою в ескізах. Через це на монетах вийшов дефект – опуклий щит і нібито вдавлений всередину герб.

У нумізматів є детальна класифікація всіх монет, в залежності від того, який саме на них дефект. «Англійки» номіналом 50 копійок, які були випущені в 1992 році та мають опуклий щит, називають ще «4ААм».

Бий скарбничку

Знайти таку монету у своєму гаманці чи скарбничці непросто, але шанс таки є. Важливо завжди звертати увагу на наявність дефектів. Наприклад, в обороті часто зустрічаються монети з двома аверсами або двома реверсами, або ж зі зміщеним кутом нанесення тиснення.

Нагадаємо, раніше VG Львів розповідав про найдорожчі українські монети, за якими полюють нумізмати.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах