Лікування кил (гриж) у дитини. Поради провідних лікарів Львова

Лікування кил (гриж) у дитини. Поради провідних лікарів Львова - фото

Лікування кил (гриж) у дитини. Поради провідних лікарів Львова - фото

Події
11 жовтня 2021 15:23

Кила у дитини – часта проблема перших років життя: приблизно половина всіх звернень до дитячого хірурга становлять саме пупкові та пахові кили. Що робити, якщо у дитини з’явилося випинання та чи можна обійтися без операції – про це та інше розповідають дитячі лікарі Львова.

Один із найбільш розповсюджених видів гриж у дітей – пупкова кила. Зазвичай вона проявляється у перші тижні або місяці життя. Її легко помітити: випинання в ділянці пупка одразу звертає на себе увагу стурбованих батьків. Як правило, пупкова кила у немовлят ніяк не турбує дитину та не викликає болю. У більшості випадків кила не потребує оперування та самостійно проходить протягом перших років життя. 

«Існує висока ймовірність саморегресу пупкової кили у дітей до трьох років, – пояснює Оксана Лебедевич, хірургиня дитячої поліклініки Веселка, – Тому в деяких випадках ми рекомендуємо відкладати проведення оперативної корекції, так як з віком  в результаті зміцнення м'язів черевної стінки, фіброзне кільце самостійно звужується». 

Відвідай хірурга та живи спокійно 

Бувають дійсно великі кили або такі, що з певних причин потребують оперативного втручання. За словами педіатра клініки Веселка Володимира Рака, подібні за розміром та локалізацією кили можуть по-різному поводити себе навіть у дітей одного віку. 

«Тут все індивідуально, – говорить дитячий лікар, – тому я та інші педіатри у “Веселці” звертаємо увагу на значну кількість факторів, щоб мати змогу надати індивідуальні поради конкретній дитині у конкретній ситуації».

Оксана Лебедевич, хірургиня дитячої поліклініки ВеселкаОксана Лебедевич, хірургиня дитячої поліклініки Веселка

У перший місяць життя немовля має оглянути не лише педіатр, але й інші профільні спеціалісти. Один з обов’язкових візитів – до дитячого хірурга. Уже на первинному огляді лікар може розповісти батькам, на що варто звернути увагу і чи є у дитини кили. Якщо усе гаразд, наступний раз хірург оглядає дитину в один, три та шість років.

«Це періоди росту, під час яких може трапитися розширення пахових каналів або утворення вже набутих кил внаслідок швидкого росту дитини, – пояснює хірургиня поліклініки “Веселки”, – Крім того, це час активного фізичного розвитку дітей, коли надмірне навантаження може спричинити появу килевого випинання, якщо є схильність до слабкості черевної тканини. Як раз цю схильність ми можемо встановити на першому році життя дитини і попередити батьків, як найкраще зробити профілактику». 

Коли потрібна операція кили у дитини

Якщо є показання для операції пупкової кили у дитини, найкраще її проводити у віці 3-5 років – тоді є найбільш сприятливі умови для створення гарної пластики та профілактики рецидивів. 

Оперативне втручання при пахових грижах у більшості випадків проводиться в момент її виявлення, через ризик виникнення защемлення. При оперування кил у слід звертати увагу, що хлопчикам не рекомендують робити лапароскопічну операцію через високу ймовірність рецидиву. Тому у поліклініці Веселка цю методику використовують тільки для дівчаток із метою косметичного ефекту. Для хлопчиків проводять малоінвазивну корекцію пахових кил без входження, за допомогою радіохвильового електрокоагулятора, що дозволяє уникнути опіків і рубців. 

Це операції одного дня: вже за 3-4 години після оперування дитина почувається і поводиться звично, тому виписка відбувається у той самий день. 

Лікарі також наголошують на важливості повного забору грижового мішка. «Це особливо актуально для дівчаток з метою запобігання виникненню кисти Нука, – пояснює хірургиня Оксана Лебедевич, – До того ж у дівчат у 99% ми проводимо двобічну операцію, щоб запобігти розвитку кили у майбутньому, уникнути необхідності повторного оперування та анестезії. Це є передова особливість нашої клініки». 

Індивідуальний підхід у лікуванні дитячих кил

За словами педіатра Володимира Рака більшість кил проходять самостійно. З наростанням та зміцненням м'язів живота пупкове кільце поступово звужується і кила зменшується. У пубертатному віці вона вже може зовсім не турбувати дитину. Проте пускати справи самопливом у будь-якому разі не варто. Тому у разі появи випинання обов’язково спершу потрібно відвідати дитячого хірургів.

Лікар має переконатися, що кила не становить загрози здоров’ю, а також дасть рекомендації батькам. Це можуть бути як консервативні методи, так і поради відносно фізичних вправ. Наприклад, у разі слабких пахових каналів корисними будуть заняття бальними танцями, які тренуються м'язи черевної стінки та пресу. Найкращим та найбезпечнішим видом спорту є плавання, а ось тренування, пов’язані зі стрибками чи атлетичними навантаженнями, не рекомендуються. 

Лікування кил (гриж) у дитини. Поради провідних лікарів Львова фото 1Лікування кил (гриж) у дитини. Поради провідних лікарів Львова фото 1

Не існує універсальних рецептів, які б однаково діяли для всіх. Важливо, щоб лікар міг надати індивідуальні поради відповідно до випадку конкретної дитини. Лікарі у “Веселці”, наприклад, враховують значну кількість факторів: анамнез, вік, вага та зріст дитини, загальний стан здоров’я, фізична форма, наявність спадкової схильності, особливості формування м'яз черевної стінки тощо. Індивідуальний підхід до кожної дитини робить лікування кил швидшим та ефективнішим. 

Записатися на консультацію до хірурга з приводу діагностики та лікування кили у дитини, а також дізнатися про операцію з видалення кили у Львові можна за телефонами гарячої лінії дитячої поліклініки Веселка:  +38 (067) 343 29 11 та +38 (050) 343 29 11. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах