Відео: під час будівництва Північної об’їзної Львова знайдено унікальні знахідки

Відео: під час будівництва Північної об’їзної Львова знайдено унікальні знахідки. Фото: ras.gov.ua

Відео: під час будівництва Північної об’їзної Львова знайдено унікальні знахідки. Фото: ras.gov.ua

Події
25 жовтня 2021 15:44

На околиці Львова знайшли монети давнього Риму. На срібні римські динарії 1-2 століття нашої ери натрапили працівники Науково-дослідного центру "Рятівна археологічна служба" поблизу села Малі Підліски на Львівщини, де планується будівництво Північної об’їзної Львова. Про це вони повідомили на своєму сайті.

Загалом було знайдено чотири монети – три срібні динарії та один фальшивий субератний динарій. 

“Ці монети потрапили до нас з Давнього Риму. У 1-2 столітті нової ери племена, що жили на території України, користувалися ними як засобом платежу. Це одні з перших монет, які місцеве населення використовувало як гроші, а не як прикраси”, — розповів молодший науковий співробітник "Рятівної археологічної служби" Юрій Ревера.

За його словами, у той час територія сучасної України була у сфері впливу Римської імперії. Про активні тодішні торгові зв’язки свідчать не тільки монети, але й прикраси, амфори, посуд і різні побутові речі, які знаходять археологи.

Особливий інтерес викликає і знайдений фальшивий динарій.

Відео: під час будівництва Північної об’їзної Львова знайдено унікальні знахідки. Фото: cкріншот із відеоВідео: під час будівництва Північної об’їзної Львова знайдено унікальні знахідки. Фото: cкріншот із відео

"Це свідчить, що фальшування монет з’явилося від самого початку карбування грошей. Як тільки з’явилися перші монети, з’явилися люди, які намагалися їх фальшувати. Згідно з різними дослідженнями, приблизно 3-5% від справжніх динаріїв виготовлялися субератними, тобто фальшивими, безпосередньо в самих монетних дворах, де мали карбуватися виключно справжні динарії”, — пояснюв Юрій Ревера.

Нагадаємо, що це вже не перша знахідка під час розвідок на місці проектованого будівництва Північної об’їзної Львова. Навесні науковці знайшли тут унікальний меч-гладіус. Він пролежав у землі понад півтори тисячі років. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах