З 6 грудня в Україні посилять карантинні обмеження

Уряд змінив правила карантину в Україні, посиливши обмеження у «жовтій» зоні

Уряд змінив правила карантину в Україні, посиливши обмеження у «жовтій» зоні Фото: Shutterstock

Події
30 листопада 2021 13:58

Уряд змінив правила карантину в Україні, посиливши обмеження у «жовтій» зоні епідемічної небезпеки. Зміни почнуть діяти з 6 грудня.

Як повідомив сьогодні, 30 листопада, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу, посилення обмежень торкнеться, перш за все, невакцинованих громадян.

«Уряд вимушений піти на карантин для невакцинованих, оскільки коронавірус не відступає. Європа встановлює новий континентальний рекорд захворюваності на Covid-19 – 367 тисяч осіб середньому за добу. Ми повинні вживати заходів для збереження життя громадян, які досі не прийшли до пунктів щеплення», – сказав він.

Тепер громадські чи заклади культури, ресторани, спортзали тощо можуть працювати, лише якщо весь персонал вакцинований принаймні однією дозою, має сертифікат про одужання чи негативний тест. Також це стосуватиметься відвідувачів.

За словами міністра, представники закладів мають зчитувати QR-код із сертифіката через додаток «Дія», а не просто запитувати про сертифікат вакцинації чи перевіряти його наявність візуально на вході.

«Без перевірки та зчитування Covid-сертифікат не вважається наданим та перевіреним. У випадку відсутності у співробітників чи відвідувачів власнику закладу загрожуватиме штраф від 34 до 170 тисяч гривень», – додав Віктор Ляшко.

Ті люди, які не отримали бодай одне щеплення або не мають тесту (ПЛР, антиген), сертифікату про одужання чи протипокази, не зможуть  брати участь в проведенні будь-якого роду масових заходів, не зможуть відвідувати кінотеатри, інші заклади культури у «жовтій» зоні. Для них будуть закриті бари, кафе, ресторани, ТРЦ. Не обмежується у «жовтому» та «червоному» рівні робота банків, автозаправних станцій, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. Обов’язковими залишаються носіння маски та дотримання дистанції у півтора метра.

Також із 6 грудня термін дії «жовтих» сертифікатів вакцинації про одне щеплення від Сovid-19 буде становити 30 днів, а раніше був чинний 120.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах