Жовківський суд дозволив невакцинованій вчительці працювати

Вчителька сопошинської школи відсудила своє право працювати без вакцинації

Вчителька сопошинської школи відсудила своє право працювати без вакцинації Фото: facebook.com/profspilkazho

Події
16 грудня 2021 09:30

Вчителька сопошинської школи, що біля Жовкви, відсудила своє право працювати без примусової вакцинації. Її відсторонили від роботи через відсутність щеплення від коронавірусу і вона подала позов до суду.

Вчителька математики у загальноосвітній школі в Сопошині та голова місцевої профспілки освітян Ірина Бродик відмовилась вакцинуватись від ковіду, тому її відсторонили від роботи. Жінка оскаржила це рішення у суді, повідомляє zaxid.net.

Як ідеться у рішенні Жовківського райсуду, 1 листопада усіх вчителів Сопошинської школи попередили про необхідність вакцинуватись, оскільки цього вимагає наказ Міністерства охорони здоров'я. Ірина Бродик не вакцинувалась, і 8 листопада її відсторонили від роботи без збереження заробітної плати.

Вчителька звернулася в суд і заявила, що вважає наказ директора школи про своє відсторонення незаконним, мовляв, він «грубо порушує її конституційні, природні та професійні права». У наказі МОЗ та постанові Кабміну про карантин, за її словами, не вказано, що освітяни мають пройти вакцинацію до 8 листопада. Також вона сказала, що щеплення від Covid-19 відсутнє в календарі обов'язкових щеплень, та в її трудовому договорі немає такого пункту.

Директорка Сопошинської школи Любов Пак під час судового засідання пояснила, що відсторонення Ірини Бродик було вимушеним. Адже її притягнули б до відповідальності, якби дирекція цього не зробила. Вона попросила суд відмовити вчительці у позові.

Суд вирішив, що дирекція школи відсторонила вчительку, не маючи доказів її відмови від вакцинації. На думку суду, Ірина Бродик мала б надати письмове лікарське підтвердження відмови від вакцинації або ж заявити про відмову у присутності двох свідків.

«Натомість відповідач виніс наказ про відсторонення на підставі лише повідомлення про обов'язкове профілактичне щеплення, яке саме по собі не створює жодних юридичних наслідків та не засвідчує факту відмови позивачки від обов'язкового профілактичного щеплення», – вказано у рішення суду.

Суд задовольнив позов Ірини Бродик і скасував її відсторонення від роботи. Окрім того, Сопошинська школа має виплатити їй середній заробіток у розмірі 11,2 тисяч гривень за місяць відсторонення. Повернутися на роботу Ірина Бродик має 10 січня, коли рішення суду набуде законної чинності.

За словами Ірини Бродик, вона досі не вакцинувалась від коронавірусу і не планує цього робити. Жінка сказала, що не бачить сенсу вакцинуватись, оскільки «20 років не хворіла навіть на грип».

«Я хвилююсь про свої права – чому мене мають змушувати, якщо я не несу соціуму загрози? Я так само можу заразити когось, як і вакциновані», – вважає Ірина Бродик.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах