У львівському будинку виявили залишки млина XIII століття

У львівському будинку виявили залишки млина XIII століття

У львівському будинку виявили залишки млина XIII століття Фото: tvoemisto.tv

Події
28 грудня 2021 11:24

В підвалі будинку на вулиці Замарстинівській, 51 – Хімічній, 2 у Львові виявили залишки млина, який є пам’яткою, датованою XIII століттям.

Як повідомив головний спеціаліст-архітектор відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища Львівської міськради Георгій Корнєєв, подібного типу кладки є у підвалах кам'яниць середмістя чи культових спорудах, що беруть свій початок з часів середньовіччя, пише Tvoemisto.tv.

«Під час реконструкції вулиці основа будівлі на вул. Замарстинівській, 51/Хімічній, 2 була порушена, що призвело до того що будинок визнано аварійним і відселено мешканців. Виникло подальше питання що з ним робити: демонтувати чи виводити зі аварійного стану», – сказав Георгій Корнєєв.

У львівському будинку виявили залишки млина XIII століттяУ львівському будинку виявили залишки млина XIII століття Фото: Facebook/Георгій Корнєєв

Деякі мешканці будинку зберігали в цих підвалах свої речі і, побачивши нехарактерну кам'яну кладку, вирішили надіслати листа в управління охорони історичного середовища для обстеження.

Припущення, що знахідка належить періоду XIII століття, виникло завдяки картографічним матеріалам та опису території, де був розташований млин, який подарували Штехеру. 

«За описом попередньо вважалось, що це якраз територія колишнього лако-фарбового заводу та кут Хімічної-Замарстинівської оскільки саме там один з потоків Полтви. Саме наявність такого типу кладки та те, що у період з XIII і до середини XIX ст. на картографічних матеріалах присутній тільки історичний млин та допоміжні споруди на цій ділянці, дає можливість припустити, що це і є рештки того млина», – зазначив архітектор. 

Управління охорони історичного середовища повторно проведе обстеження з істориками, реставраторами та археологами.

У львівському будинку виявили залишки млина XIII століттяУ львівському будинку виявили залишки млина XIII століття Фото: Facebook/Георгій Корнєєв
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах