В Україні запрацювали штрафи для працедавців за вказування віку та статі у вакансіях

В Україні запрацювали штрафи для працедавців за вказування віку та статі у вакансіях

В Україні запрацювали штрафи для працедавців за вказування віку та статі у вакансіях Фото: Юрій Богун

Події
10 сiчня 2022 12:09

З 8 січня в Україні запрацювали зміни до закону про рекламу, відповідно до яких роботодавцям не лише заборонено вказувати у вакансії бажані для претендента стать, вік, расу, колір шкіри тощо, а їх за це ще й штрафуватимуть. 

Не забудьте подписаться на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

За недотримання цієї норми роботодавцям загрожує штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати. Зважаючи на те, що з 1 грудня 2021 мінімальна заробітна плата становить 6,5 тисячі гривень, то штраф становитиме 65 тисяч гривень.

Накладати штрафи на порушників нової норми закону України має право центральний орган виконавчої влади, який слідкує за дотриманням прав споживачів – Державна служба з питань праці.

Роботодавці мають сплатити штраф упродовж 15 календарних днів із дня вручення документа від Держпраці. Якщо ж штраф не сплатити, то його можуть стягнути через суд.

Додамо, що заборона на дискримінацію в рекламі про вакансії діє в Україні з 1996 року. Згідно з нею, роботодавці не можуть вказувати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, представникам певної раси, кольору шкіри. Крім того, також заборонено вказувати бажане соціальне походження кандидата, його майновий стан, місце проживання.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах