У Латинському катедральному соборі знайшли записку 1899 року (фото)

У Латинському катедральному соборі знайшли записку 1899 року

У Латинському катедральному соборі знайшли записку 1899 року Фото: inlviv.in.ua/Наталія Бойченко

Події
24 сiчня 2022 11:36

У Латинському катедральному соборі під час демонтажу органу знайшли записку, яку залишили працівники фабрики Яна Слівінського у 1899 році.

Як повідомив органний майстр Віталій Чижевський, записку знайшли під час демонтажу в елементах органної шафи. Її залишили працівники фабрики Яна Слівінського, де вказали дату — 1899 рік, пише Tvoemisto.tv. 

 «Ті, що цей орган ставили, для вічної пам’яті тут підписалися»!. Львів, 1899. Юліан Райманн, Франтішек Бучак, Антоні Бар, Борусевич Ян, Лакування Генрик Бурштин», —йдеться у записці.

Фото: tvoemisto.tv/Анна ЧистяковаФото: tvoemisto.tv/Анна Чистякова

Головний орган собору демонтували та відправили до Польщі на реставрацію. Роботи триватимуть близько двох років.

«Все почалося з інвентаризації, під час якої ми дізналися нові факти створення інструменту. Вважалось, що орган був побудований у 1899 році, фабрикою органного майстра Яна Слівінського, який жив у Львові. На пульті є табличка Яна Слівінського. Але зараз після дослідження з’ясувалось, що це не зовсім так», – сказав Віталій Чижевський. 

Фото: tvoemisto.tv/Анна ЧистяковаФото: tvoemisto.tv/Анна Чистякова

В інструменті є труби, які у XIX столітті створювали у Львові майстри Роман Духенський та Ігнатій Жебровський. На фабриці Яна Слівінського робили лише реготизацію цього органу: там переробили шафи, деякі механізми та додали труби. Інструмент зроблений із дерева та спеціального органного металу – сплаву свинця та олова. 

 «Після того, як орган у 1899 році перебудували, більше ніяких професійних реставраційних робіт не проводили. А кожні пів століття треба змінювати хоча б міхи органу. Коли інструмент не ремонтують сто років, то це вже критична ситуація. Тим паче, орган використовують щодня, щонайменше два рази на день. Тож цей ремонт зараз дуже потрібний», – сказав органний майстер.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах