Чи є шанс вижити при ядерному ударі та які види ЯЗ існують.
Чи є шанс вижити при ядерному ударі та які види ЯЗ існують
Події
28 квiтня 2022 20:04
Чи є шанс вижити при ядерному ударі та які види ЯЗ існують. Фото: birdinflight.com

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 25 квітня заявив в інтерв'ю російському "Першому каналу", що ризик ядерної війни є реальним і цю небезпеку "не можна недооцінювати".

Володимир Зеленський не відкидає використання Путіним ядерної зброї. На його думку, якщо керівництво РФ "не втратить повністю зв'язку з реальністю та адекватністю", то ядерну зброю не застосують.

- Чи це може бути з боку РФ. Може бути. Чи вірю я в це? Вірити у такі речі не хочеться, скажу прямо, – сказав президент України.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що Росія вдається до загроз ядерної зброї через невдачі у війні.

На тему можливого застосування РФ ядерної зброї також висловлювалися багато політиків та військових експертів, як на заході, так і в Україні.

Vgorode розібрався у особливостях ядерної зброї та можливих наслідках її застосування.

Дія зброї

Засновано на виділенні дуже великої кількості енергії під час вибуху ядерного (термоядерного) вибухового пристрою. Вражаючими факторами є: ударна хвиля, світлове випромінювання, проникаюча радіація, електромагнітне випромінювання та радіоактивне зараження місцевості.

Ударна хвиля і світлове випромінювання аналогічні до дії звичайних вибухових речовин, але значно потужніше, особливо світлове випромінювання. Ударна хвиля надає швидким перепадом тиску, що відкидає дію, руйнує будівлі і травмує людей.

Світлове випромінювання діє лише на неприкриті від вибуху об'єкти, викликає пожежі, а також опіки та ураження очей.

Проникаюча радіація надає руйнівну дію на молекули тканин людини, викликає променеву хворобу.

Радіоактивні забруднення - випадання радіоактивних речовин із хмари ядерного вибуху. Вражає людей головним чином внаслідок зовнішнього, а також внутрішнього опромінення при попаданні радіоізотопів в організм із повітрям, водою та їжею. Під впливом висотних вітрів хмара переміщається великі відстані, заражаючи місцевість у районі вибуху і утворюючи шляхом руху так званий слід.

Електромагнітний імпульс виводить з ладу електричну та електронну апаратуру, порушує радіозв'язок. Поразка людей можлива лише у випадках, коли вони в момент вибуху стикаються з провідними лініями.

Люди, які безпосередньо зазнали впливу вражаючих факторів ядерного вибуху, крім фізичних пошкоджень, які часто смертельні, зазнають потужного психологічного впливу від жахливої картини вибуху та руйнувань.

Потужність вибуху

Потужність ядерного заряду вимірюється в тротиловому еквіваленті - кількості тринітротолуолу, яке необхідно підірвати для отримання тієї ж енергії. Зазвичай його виражають у кілотоннах (кт) та мегатоннах (Мт). 1кт = 1000 т, 1 Мт = 1000000 т.

Тротиловий еквівалент досить умовний, оскільки розподіл енергії ядерного вибуху за різними факторами, що вражають, залежить від типу боєприпасу і відрізняється від звичайного вибуху, проте дає уявлення про потужність вибуху.

Бойове застосування

У військових діях ядерну зброю було використано лише двічі: під час бомбардування японських міст Хіросіма та Нагасакі збройними силами США у 1945 році.

До літа 1945 року втрати США у війні з Японією становили близько 200 тисяч убитих. В операції із захоплення японського острова Окінава, що тривала 82 дні, американці втратили 48 025 людей, їх приблизно 12 тисяч загинули. У боях було контужено 48% солдатів, близько 14 тисяч було демобілізовано через нервові зриви. Флот втратив 4 907 людей загиблими та 4 874 пораненими. Було потоплено 36 кораблів, ще 368 було пошкоджено.

Більшість жертв та постраждалих склали жертви атак камікадзе. Припускаючи, що висадка в Японії призведе до значно більших втрат і затягне війну на місяці, було ухвалено рішення про використання ядерної зброї.

Хіросіма та Нагасакі

6 серпня було скинуто бомбу на Хіросіму. Ті, хто знаходилися найближче до епіцентру вибуху, загинули миттєво, їхні тіла звернулися у вугілля. Птахи, що пролітали, згоряли в повітрі, а сухі горючі матеріали (наприклад, папір) спалахували на відстані до 2 км від епіцентру.

Світлове випромінювання залишало силуети людських тіл на стінах. Люди, що знаходилися поза домами, описували сліпучий спалах світла, з якого одночасно приходила хвиля задушливої спеки. Вибухова хвиля для всіх, хто знаходився поряд з епіцентром, йшла майже негайно, часто збиваючи з ніг. Ті, що знаходилися в будівлях, як правило, уникали впливу світлового випромінювання від вибуху, але не вибухової хвилі - уламки скла вражали більшість кімнат, а всі будівлі, крім найміцніших, обрушилися.

Наслідки ядерного удару у Хіросімі.
Наслідки ядерного удару у Хіросімі. Фото: Вікіпедія

Протягом кількох хвилин загинуло 90% людей, які перебували на відстані 800 метрів від епіцентру. Кількість загиблих від безпосереднього впливу вибуху становила від 70 до 80 тисяч людей. До кінця 1945 року у зв'язку з дією радіоактивного зараження та інших відкладених ефектів вибуху загальна кількість загиблих становила від 90 до 166 тисяч людей. Через п'ять років загальна кількість загиблих, з урахуванням померлих від раку та інших довгострокових впливів вибуху, могла досягти або навіть перевищити 200 тисяч людей.

9 серпня така сама трагедія сталася в Нагасакі. Згідно зі звітом префектури Нагасакі, "люди та тварини загинули майже миттєво" на відстані до 1 км від епіцентру. Майже всі будинки в радіусі двох кілометрів були зруйновані, а сухі матеріали, такі як папір, спалахували на відстані до 3 кілометрів від епіцентру. З 52 тисяч будівель у Нагасакі 14 тисяч було зруйновано та ще 5 400 – серйозно пошкоджено. Тільки 12% будівель залишилися непошкодженими.

Наслідки ядерного удару у Нагасакі.
Наслідки ядерного удару у Нагасакі. Фото: Вікіпедія

Кількість загиблих до кінця 1945 року становила від 60 до 80 тисяч жителів. Через п'ять років загальна кількість загиблих, з урахуванням померлих від раку та інших довгострокових впливів вибуху, могла досягти або навіть перевищити 140 тисяч людей.

Шок від атомних бомбардувань надав глибокий вплив на уряд і схилив його до того, що Японія має припинити війну. Імператор Хірохіто підтримав рішення уряду і 15 серпня Японія оголосила про капітуляцію.

З часів Другої світової війни ядерна зброя більше ніде не застосовувалася. А наприкінці 21 століття чотири країни відмовилися від нього. ПАР утилізувала свої боєголовки, а Україна, Білорусь та Казахстан передали їх Російській Федерації.

Подальший розвиток

Спочатку ядерна зброя була засобом виключно стратегічного застосування, що обумовлювалося як її винятковою потужністю, так і технічними обмеженнями ранніх атомних боєприпасів.

Однак надалі розвиток пішов за двома напрямками: стратегічний - великою дальністю і потужністю (міжконтинентальні ракети з зарядом 1-5 мегатонн) і тактичний - з боєголовками в кілька кілотонн або навіть менш ніж кілотонни.

Для застосування безпосередньо поблизу поля бою було створено тактичні атомні бомби, тактичні ракети з ядерними бойовими частинами та атомні артилерійські снаряди. Дійшло до створення ядерного боєприпасу масою 34,5 кг, потужністю 10-20 тонн та дальністю пострілу всього 2-4 км.

Ядерний боєприпас.
Ядерний боєприпас. Фото: Вікіпедія

Надалі з розвитком ракетної зброї саме оперативно-тактичні ракети склали основу арсеналу тактичної ядерної зброї. До їх переваг відноситься висока точність, мобільність і значна дальність дії, що дозволяє застосовувати їх як для ураження об'єктів на лінії фронту, так і в ближньому тилу противника.

Загроза Україні

Більшість фахівців, обговорюючи ядерну загрозу Росії щодо України, говорять саме про тактичну зброю.

Наприклад, ракета комплексу "Іскандер" має варіант ядерної бойової частини потужністю до 50 кілотон (еквівалентно 50 тисяч тонн звичайної вибухівки), "Точка-У" - потужністю до 100 кілотон. Вибух над Хіросимою – 13-18 кт, Нагасакі – 20 кт.

Пуск ракети ВТРК
Пуск ракети ВТРК

Які руйнування та можливість вижити?

Це залежить від багатьох факторів. Крім потужності вибуху, важливі висота (на землі, над землею, високо в атмосфері), відстань до вибуху, особливості місцевості (щільність та висотність забудови, рельєф) і, звичайно, де людина перебуватиме в цей момент (у приміщенні, на відкритому просторі), у підвалі, у метрополітені).

Наприклад, мешканець Хіросіми Ейдзо Hoмура вижив у підвалі, знаходячись в 170 м від епіцентру вибуху, прожив ще багато десятиліть і помер у похилому віці.

Швидкість поширення ударної хвилі в момент утворення дуже велика і з часом зменшується. Разом із зменшенням швидкості поширення ударної хвилі послаблюється та її руйнівна сила. Приблизно можна назвати такі цифри: радіус суцільного (тотального) руйнування 1-2 км, далі ступінь руйнувань зменшаться, 3-5 км - сильні руйнування, 8-10 км - часткові руйнування.

Що робити під час вибуху, як сховатися?

У момент повітряного ядерного вибуху виникає сліпучий спалах, що освітлює місцевість та небо на десятки кілометрів. Слідом за спалахом утворюється область, що світиться у вигляді вогняної кулі (при наземному вибуху у вигляді півкулі), яскравість якого в початковій стадії значно перевершує яскравість сонця. Вибух супроводжується сильним звуком, що нагадує гуркіт грому.

Основний спосіб захисту від ударної хвилі - укриття у сховищах (ярах, траншеях, кюветах, льохах, захисних спорудах).

Світлове випромінювання – поширюється практично миттєво і триває лише кілька секунд (залежно від потужності – до 20 секунд). Вражаюча дія зменшується зі збільшенням відстані від центру вибуху. Світлове випромінювання не проникає через непрозорі матеріали, тому захищає будь-яка перешкода, здатна створити тінь (стіна, покриття, будівля, навіть дерева).

Проникаюча радіація – час дії становить до 15-25 секунд. Має велику проникаючу здатність, але проходячи через повітря, грунт, бетон, цеглу, сталь та інші матеріали, проникаюча радіація послаблюється. Особливо добре можуть захистити підвали багатоповерхових кам'яних та залізобетонних будівель, підземні притулки із заглибленням від 2 метрів.

Радіоактивне зараження становить найбільшу небезпеку в перші години після вибуху. Будинки забезпечують певний рівень захисту радіоактивно зараженої місцевості. За півгодини після вибуху вся початкова радіація від вибуху зникне.

Після цього необхідно знайти укриття з товстими бетонними стінами та дахом або заглиблений підвал. Можна піти вглиб великих будівель, щоб перебувати якнайдалі від відкритого повітря. Між вами та наслідками вибуху має бути якнайбільше перешкод.

Перед тим, як зайти в притулок, переконайтеся, що на вас не залишилося радіоактивних речовин. Верхній одяг краще викинути. У сховищі потрібно провести не менше доби, але краще дочекатися прибуття рятувальників. Вони вкажуть маршрут евакуації, щоб ви не потрапили до місць із високим рівнем радіації, проведуть дезактивацію, змиють радіоактивний пил, спалять одяг, визначать ступінь опромінення.

Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах