Поїв домашньої тушкованки: до реанімації львівської лікарні потрапив чоловік із ботулізмом

Поїв домашньої тушкованки: до реанімації львівської лікарні потрапив чоловік із ботулізмом.

Поїв домашньої тушкованки: до реанімації львівської лікарні потрапив чоловік із ботулізмом. Фото ілюстративне: youtube.com/Тетяна Городник.

Події
23 червня 2022 08:55

До Львівської обласної інфекційної лікарні із діагнозом ботулізм потрапив чоловік у важкому стані. Нещасний поїв на обід м’ясних консервів домашнього приготування і вже два тижні перебуває у реанімації. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пообідав тушкованкою

Відомо, що 66-річний львів’янин споживав м’ясну тушкованку домашнього приготування і невдовзі йому стало дуже погано. 9 червня «швидка» привезла чоловіка до лікарні. Він досі у реанімації.

«Чоловік потрапив до нас у вкрай важкому стані. Він не міг самостійно їсти, говорити тощо. Він у реанімації вже майже два тижні, але у нього вже є позитивна динаміка. Пацієнт почав самостійно їсти. Можливо наприкінці цього тижня його переведуть у відділення для подальшого лікування», – повідомив Zaxid.net  лікар відділення інтенсивної терапії інфекційної лікарні Володимир Красильников.

Пацієнту ввели протиботулінічну сироватку.

Чотири випадки ботулізму з початку року

Цього року на Львівщині зафіксовано вже чотири випадки ботулізму, один з яких – летальний.

Так, у квітні померла 46-річна мешканка Червоноградського району, яка вживала м’ясну консерву домашнього приготування. Тушкованка не мала ні неприємного запаху, ні зміненого вигляду, й на смак не викликала у жінки жодних підозр. 

Також у квітні до лікарні з ботулізмом потрапила 29-річна мешканка Львова, яка споживала рибу «Салака» холодного копчення. Жінка назвала адресу магазину, в якому купила продукт, але на час перевірки даної партії риби у магазині вже не було. Більше того, за документами, такої риби магазин навіть і не отримував.

Які продукти у зоні небезпеки

Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Основною причиною захворювання на ботулізм є продукти домашнього приготування: овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та вуджена риба.

Симптоми ботулізму 

Найчастіші виникають при ботулізмі такі симптоми:

  • порушення зору (двоїння або туман в очах), невиразність мови, може бути важко ковтати, відчуття сухості в роті, м'язова слабкість);
  • загальна інфекційна інтоксикація: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт;
  • пригнічені функції дихальних м'язів, внаслідок чого за відсутності терапії смерть зазвичай настає від дихальної недостатності;
  • у дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах