На 103-му році життя померла медсестра УПА “Зелена”

На 103-му році життя померла медсестра УПА “Зелена”

На 103-му році життя померла медсестра УПА “Зелена” Фото: Івано-Франківська станиця Братства ОУН-УПА

Події
14 вересня 2022 15:38
Автор: Юрій Богун

На 103-му році життя 13 вересня відійшла у засвіти повітова провідниця Українського повітового Хреста, член Організації українських націоналістів, медсестра Української повстанської армії, Катерина Данів-Гаврилів (псевдо "Зелена").

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Народилася у селі Труханів (нині Стрийського району Львівської обл.асті) у робітничій багатодітній родині. Закінчила місцеву сільську школу. 1936 поїхала до своєї сестри у Варшаву на заробітки. В 1939 році вступила у Варшавський гурток ОУН. В червні 1941 року  переїхала до Львова. Машиністка окружного провідника ОУН (б) у місті Стрий та зв’язкова Стрийського окружного проводу ОУН (б). Виготовляла листівки, вела архів проводу, переносила естафети. Закінчила курси садівників.

У 1944 році закінчила медичні курси, організовані Ярославою Дибою (“Модестою”).Очолювала мережу УЧХ у Сколівському повіті (нині Львівська область). 01.1945 пройшла додаткові хірургічні курси, організовані Тадеєм Плюгавкою (“Маркіяном”) та “Буриндою”. Планувала одружилася із районним провідником Жидачівщини Іваном Федівим (“Іскра”, “Роман”), але наречений загинув у день весілля 1 березня 1945 року.

Переслідувалася НКВС. Щоб уникнути арешту часто змінювала місце проживання. Згодом зуміла перейти на легальне становище, в 1950 році вийшла заміж за сільського учителя Михайла Гавриліва. Народила трьох дітей: Любомира, Зіновія та Уляну. Остаточно сім’я переїхала у місто Болехів. Тут понад 20 р. працювала полірувальницею на місцевому лісокомбінаті.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах