Хакери зі Львова тероризували українців "мінуваннями", зламували акаунти та продавали Росії персональні дані

Хакери зі Львова тероризували українців "мінуваннями", зламували акаунти та продавали Росії персональні дані.

Хакери зі Львова тероризували українців "мінуваннями", зламували акаунти та продавали Росії персональні дані. Фото: facebook.com/ssu.lviv

Події
23 вересня 2022 11:22

СБУ викрила у Львові групу хакерів, які працювали на Росію, тероризуючи Україну повідомленнями про «мінування». Окрім того, зламавши майже 30 мільйонів акаунтів, хакери продавали отримані персональні дані українців й іноземців прокремлівським пропагандистам. Під час обшуків у фігурантів вилучили обладнання та інші докази роботи на країну-агресорку. Про це сьогодні, 23 вересня, повідомили в СБУ Львівщини.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Львівські хакери зламували активні облікові записи інтернет-користувачів з України та Євросоюзу, отримуючи доступ до персональних даних громадян. Цю конфіденційну інформацію вони продавали через анонімну платформу «Даркнет», а гроші отримували на заборонені в Україні електронні платіжні системи ЮMoney, Qiwi та WebMoney.

За попередніми даними СБУ, хакери продали орієнтовно 30 млн акаунтів і одержали прибуток у розмірі майже 14 мільйонів гривень.

«Їхніми оптовими клієнтами були прокремлівські пропагандисти. Саме вони використовували одержані установчі дані українських та іноземних громадян для поширення фейкових новин з фронту та створення панічних настроїв. Метою таких маніпуляцій була масштабна дестабілізація в країнах. Також встановлено, що зламані акаунти використовували нібито від імені пересічних людей для поширення дезінформації щодо суспільно-політичної ситуації в Україні та ЄС», – йдеться в повідомленні СБУ.

За даними слідства, до складу угруповання входили декілька хакерів зі Львова. Спеціалізоване комп’ютерне обладнання вони встановили у своїх помешканнях, проникали до чужих акаунтів через шкідливе програмне забезпечення.

Під час обшуків у фігурантів правоохоронці виявили жорсткі магнітні диски з персональними даними громадян, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, сім-карти та флеш-накопичувачі з доказами незаконної діяльності.

Хакери зі Львова тероризували українців "мінуваннями", зламували акаунти та продавали Росії персональні дані.Хакери зі Львова тероризували українців "мінуваннями", зламували акаунти та продавали Росії персональні дані. Фото: facebook.com/ssu.lviv

Організатору угруповання повідомили про підозру за несанкціоновий збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом (ч. 1 ст. 361-2 ККУ). Йому загрожує штраф або два роки позбавлення волі.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах