Львівська військова адміністрація оприлюднила рекомендації при радіаційній небезпеці

Львівська військова адміністрація оприлюднила рекомендації при радіаційній небезпеці.

Львівська військова адміністрація оприлюднила рекомендації при радіаційній небезпеці. Фото: day.kyiv.ua

Події
01 жовтня 2022 17:13

Департамент з питань цивільного захисту Львівської обласної військової адміністрації розробив рекомендації для населення при виникненні радіаційної небезпеки. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як діяти у разі радіаційної небезпеки

При виникненні радіаційної загрози насамперед необхідно виконати такі дії:

  • укритися в житлових будинках. Стіни дерев’яного будинку ослаблюють іонізуюче випромінювання у два рази, а цегляного – у 10 разів. Заглибленні сховища ще більше ослаблюють дозу випромінювання;
  • закрити кватирки, загерметизувати рами та двері;
  • зробити запас питної води: набрати воду в закриті ємкості, перекрити крани;
  • провести екстрену йодну профілактику (якомога раніше, але тільки після спеціального оповіщення): водно-спиртовий розчин йоду приймати після їжі тричі на день протягом семи днів: дітям до 2 років – по 1-2 краплі 5% настоянки на 100 мл молока або дитячої молочної суміші; дітям старше 2 років та дорослим – по 3-5 крапель на склянку молока або води. Наносити на поверхню рук настойку йоду у вигляді сітки раз на день упродовж семи днів. 

Як підготуватися до евакуації

Щоб підготуватися до можливої евакуації, з’ясуйте час її початку. Підготуйте свої документи, гроші, речі першої необхідності, зокрема, ліки, одяг. Серед іншого, з варто зібрати запас харчів на 2-3 дні, запакувати речі у поліетиленові пакети. Перед виходом із дому вимкнути всі прилади, перекрити комунікації, одягнути протигаз, респіратор або марлеву пов’язку, одягнути верхній одяг та гумові чоботи.

За можливості, попередьте про радіаційну загрозу сусідів та знайомих, людей із інвалідністю та літніх людей.

На новому місці перебування змініть одяг, за можливості проведіть дезактивацію та санітарну обробку шкіри на спеціально обладнаному пункті або ж самостійно, обробіть відкриті ділянки шкіри спецрозчином, який мають видати кожному. Для оброблення шкіри можна використовувати марлю чи рушники. 

Що можна їсти та пити

На забруднених радіонуклідами територіях використовуйте лише консервовані харчі та напої, не вживайте свіжозібрані овочі, уникайте тривалих прогулянок, не купайтесь у водоймах. У приміщеннях щодня робіть вологе прибирання, використовуючи миючі засоби.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах