Львівські науковці розробили новий кровоспинний препарат для військових

Львівські науковці розробили кровоспинні препарати для українських військових

Львівські науковці розробили кровоспинні препарати для українських військових Фото: ukrinform.ua

Події
21 жовтня 2022 16:15

Науковці Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького розробили кровоспинні препарати для українських військових. «Активатор згортання крові» діє втричі швидше за іноземні аналоги.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

Професори Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Максим Луцик, Ростислав Стойка та Ростислав Білий почали працювати на розробкою препарату у 2014 році, після вторгнення росії в Україну. Вже через рік засіб був готовий, у 2016 році науковці отримали патент України на винахід, повідомляє ukrinform.ua. 

Перші пакетики з гемостатиком відправили на фронт наприкінці червня - на початку липня. За словами професора кафедри гістології, цитології та ембріології ЛНМУ ім. Д. Галицького, зараз препарат для військових закупляють волонтери.

Спонсором виробництва препарату в Україні став топ-менеджер одного з американських медичних центрів доктор Шандор Варі. Він знайшов кошти на створення виробництва гемостатика і забезпечив купівлю першої великої партії сировини.

Команда вчених за кілька місяців вдосконалила виробництво і розробила кровоспинний засіб «Активатор згортання крові», як його назвали самі вчені, який за деякими показниками виявився навіть кращим, ніж відомий на ринку препарат «Celox» виробництва Великої Британії.

Активатор згортання крові – це мікрогранули, які при контакті з кров’ю утворюють в’язкий гель, що сприяє зупинці кровотечі. І це ще одна його перевага. Адже основна проблема гемостатичних порошків – це саме утворення щільних відкладів на ушкодженій тканині, які важко відділити від рани.

«Як тільки ви змішаєте порошок з кров’ю, він перетворюється на гель. 10 грамів достатньо, щоб перетворилось в густий гель 100 мл крові. Це дуже багато. Якщо рана велика, гемостатик має накладати вже професійний медик, і він може використати кілька упаковок. П’ятнадцятиграмові пакетики британського «Celox» можна зараз купити в інтернеті за 1500-1600 гривень плюс доставлення. Собівартість українського активатора згортання крові – майже втричі нижча», – розповів професор Ростислав Білий.

Команда вчених ЛНМУ, яка складається з чотирьох людей, виробляє від п’ятисот до тисячі упаковок на місяць – залежно від того, скільки у людей є часу. Адже цю роботу науковці проводять у вільний від основної роботи час.

Існують також гемостатичні бинти, які, до речі, теж виробляють в Україні, проте порошки краще працюють, коли рана велика.

«Взагалі ж у кожного препарату – своє призначення. Якщо рана є поверхневою, рваною і масивною, бинт немає до чого зафіксувати, там саме потрібен порошок і гель, щоб закрити поверхню. Вам потрібно спочатку застосувати гель – нагадуємо, порошок при контакті з кров’ю утворює саме гель – і вже після того накладати якусь пов’язку. А от, якщо це наскрізний отвір від кулі, краще скористатися гемостатичним аплікатором – він має вигляд гігієнічного тампона і дозволяє вносити препарат глибоко в рану», – зазначив Ростислав Білий.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах