Медики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокарда

Медики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокарда

Медики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокарда Фото: facebook.com/1tmolviv

Події
17 листопада 2022 08:29

У Львові медики врятували життя 44-річного львів’янина Богдана Петригу, який переніс гострий інфаркт міокарда. Його 20 хвилин реанімували вдома, 20 днів виходжували в реанімації та 20 днів - ставили на ноги в кардіологічному відділенні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

Богдан був удома разом з дружиною, коли зненацька відчув біль в ділянці серця та знепритомнів. Дружина миттю реагувала, викликала швидку та відчувши зупинку дихання – взялась виконувати штучне дихання і непрямий масаж серця.

Медики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокардаМедики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокарда Фото: facebook.com/1tmolviv

«За лічені хвилини приїхала бригада екстренної швидкої допомоги та почала дефібриляцію. Зазвичай серце вдається запустити швидко. Та цього разу боротьба за відновлення серцебиття тривала значно довше… 20 хвилин тяжкої роботи медиків, 20 хвилин страшних переживань дружини – і дихання та кровообіг таки відновлено. Далі – пацієнта доправляють у відділення невідкладної допомоги лікарні Святого Луки, де вже його очікували лікарі невідкладної медицини, лікар анестезіолог та лікар кардіолог», – повідомили у Першому медичномуоб'єднанні Львова.

Чоловік був у критичному стані. У відділенні інтервенційної радіології йому виконали коронографію та стентування, оскільки інфаркт - це надрив атеросклеротичної бляшки, який перешкоджає кровотоку в артерії. Коли стається такий надрив, бляшки утворюють тромботичні маси, які закупорюють коронарну артерію. Тоді серцевий м’яз починає відмирати.

Медики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокардаМедики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокарда Фото: facebook.com/1tmolviv

Під час стентування Богдану через руку завели катетер зі стентом, який відкриває артерію, і кровопостачання серця відновилося. Пацієнта перевезли до відділення інтенсивної терапії.

«Пацієнт утримував нестабільну гемодинаміку, був заінтубований та підключений до апарату ШВЛ. Хоча на сьому добу прийшов до свідомості, але на самостійне дихання був переведений лише на 16-ту добу», - розповіла завідувачка відділення анестезіології та інтенсивної терапії Олена Войтович.

Під цілодобовим спостереженням медики просто таки виходжували пацієнта для стабілізації всіх систем і функцій організму. На 20-ий день хворого перевели в кардіологічне відділення, де він перебував на лікуванні ще 20 днів.

Медики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокардаМедики врятували 44-річного львів’янина з гострим інфарктом міокарда Фото: facebook.com/1tmolviv

«У наше відділення його перевели у стабільному стані. З ним працювали реабілітологи, які розходжували хворого, та логопеди, аби розпрацювали мовлення. Адже пацієнт довго перебував на штучній вентиляції легень, йому було важко рухатися, він спершу не вставав, погано розмовляв. Чоловік вів нічний спосіб життя. Він працював таксистом і часто недосипав, багато курив. Ймовірно, такий спосіб життя призвів до розвитку гострого інфаркту міокарда в 44 роки», - розповіла завідувачка відділення кардіології та реперфузійної терапії Мар’яна Войтович.

За її словами, те, що чоловік вижив і, скоріш за все, залишився працездатним – це унікальний випадок. Зараз Богдан почувається добре, і після лікування у нашому реабілітаційному центрі в Брюховичах – уже поїхав додому.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах