«Через вікна зайшов вогонь»: мешканці села біля Львова розповіли про ракетні удари

«Через вікна зайшов вогонь»: мешканці села біля Львова розповіли про ракетні удари.

«Через вікна зайшов вогонь»: мешканці села біля Львова розповіли про ракетні удари. Фото ілюстративне.

Події
21 листопада 2022 14:27

Село Солонка, що розташоване впритул до Львова, двічі з початку аквтивної фази війни Росії проти України пережило ракетні удари. Будинки з пошкодженими дахами, вибитими вікнами і без брам тут нікого не дивують. На одній із вулиць екскаватори засипають п'ятиметрову вирву, яку лишила по собі збита російська ракета... Мешканці Солонки розповіли Zaxid.net, як живе село після ракетних атак.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

«Два дні не могла прийти до тями»

Місцева мешканка Оксана живе за 150 метрів від електропідстанції, у неї вдома немає підвалу, тож від обстрілів жінка ховалася у коридорі. Під час першого ракетного удару по Солонці 10 жовтня кілька ракет влучило в електропідстанцію, але суттєвих пошкоджень у будинках не було. Втім їдкий дим, каже Оксана, відчувався ще довго. 

Фото: facebook.com/Nadia Bavoliak Фото: facebook.com/Nadia Bavoliak

«Коли тоді 10 жовтня прилетіли ракети, то мені було страшніше. Перший раз був такий дим, що неможливо було вийти на вулицю. А другий раз я вже така перелякана була, що не звертала увагу на дим, запах, взагалі два дні не могла прийти до тями. То було неймовірно страшно. Просто бабах – і все, вікна всі відкрилися, і я зразу лягла на підлогу в коридорі. Намагаюся це все якось забути, але при будь-якому звуку досі смикаюсь. Недавно телефон впав з ліжка і я навіть від цього дуже сильно налякалась», – розповідає Оксана.

Фото: zaxid.net.Фото: zaxid.net.

Після першого ракетного обстрілу Оксана зібрала у себе на подвір'ї уламки російської ракети: вони дрібні, але дуже гострі, їх складно тримати в руці, щоб не порізатись. Пережитий шок дається взнаки, коли вона показує мені ці уламки: у неї трясуться руки, а при згадці про вибухи постійно повторює лише слово «страшно».

15 листопада у Солонку прилетіло чотири російські ракети

Три ракети влучили в електропідстанцію, ще одну збили над центром села. Збита ракета впала біля сільських хат, де утворилася п'ятиметрова вирва. Сьогодні величезну яму засипають землею.

Фото: zaxid.net.Фото: zaxid.net.

«Ми приватна фірма, нас найняла ОТГ», – каже один з працівників. Одразу кілька екскаваторів працюють на ділянці, а біля вирви стоять пошкоджені будинки: збита ракета впала впритул до них. Ударною хвилею одразу вибило брами, зрушило дахи та повибивало вікна. Серед мешканців будинків дивом ніхто не постраждав, але уламок ракети потрапив в груди 37-річному перехожому, львів'янину. Нещодавно медикам вдалося стабілізувати його стан та вивести з реанімації.

«Ми побачили, як через вікна зайшов вогонь»

Жителька одного із зруйнованих будинків Ірина Красовська разом зі своєю сім'єю дивом вижила під час прильоту. Усі мешканці будинку під час тривоги були на кухні – вона розташована в напівпідвальному приміщенні.

«Я почула, як впала перша ракета на підстанцію, і ми швидко забігли в кухню. І в цей момент вся хата затряслася. Дуже сильний був звук і одразу всіх оглушило, я хвилин 10 нічого не чула. Просто секунда – і в хаті все зрушилося, це було так раптово. Ми побачили, як через вікна зайшов вогонь, вогняна хвиля і одразу вийшла назад, назовні. Це було дуже страшно», – згадує Ірина.

У будинку Ірини повибивало усі вікна та вирвало вхідні двері. Також вибух зруйнував гараж, який розташований найближче до епіцентру вибуху.

Фото: zaxid.net.Фото: zaxid.net.

У Ірини двоє маленьких дітей: немовля та 3-річна донечка. Після вибухів старша дитина боїться темряви та гучних звуків.

«Страшно було підійти подивитися, що ж там таке сталось»

А у сусідів Ірини ситуація ще гірша: після вибуху ракети уся земля та каміння з вирви полетіли на дах будинку, зруйнували перекриття та черепицю, а ударною хвилею пошкодило фундамент та стіну будинку. Усередині хати навіть вирвало батареї. Зараз жити там практично неможливо.

«Наша сім'я була майже вся вдома в той момент. Я була на подвір'ї, коли раптово почула дуже глухий звук, і все почало згори летіти: каміння, земля, глина. Я перелякалась і швиденько забігла у стайню. І тут знову почула звуки і зрозуміла, що ще десь стався вибух. Я вийшла на вулицю, а тут все зметено: немає жодної брами, нічого нема. І страшно було підійти подивитися, що ж там таке сталось. Найстрашніше було зрозуміти, що це все відбулось так близько. Я не могла у це повірити», – згадує Ольга Нахим.

«Найбільший удар на себе взяв гараж сусідів і наша хата. У нас від удару відійшла стіна, а тут посипався дах і довелось накинути брезент, щоб нічого не промокло», – показує на зруйнований дах будинку Ольга.

Фото: zaxid.net.Фото: zaxid.net.

Щоб відновити будинки Ірини та Ольги, необхідно чимало грошей. Замінити вікна, зробити дах, відремонтувати стіни тощо – це все великі витрати. Одразу після ракетного удару голова Солоківської ОТГ пообіцяв мешканцям заміну вікон і дверей коштом громади.

Голова Солонківської ОТГ Богдан Дубневич розповів, що попередньо через ракетний удар нараховано понад 1,2 мільйона гривень збитків. З його слів, незабаром розпочнуться ремонтні роботи в пошкоджених будинках.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах