Львівські лікарі вперше пересадили частину м'яза зі спини на ногу

Львівські лікарі вперше пересадили частину м'яза зі спини і на ногу

Львівські лікарі вперше пересадили частину м'яза зі спини і на ногу Фото: facebook.com/1tmolviv

Події
06 грудня 2022 09:37

Львівські хірурги спільно з відомою британською реконструктивною хірургинею зробили 40-річній Оксані з Бахмута складну операцію. Лікарі взяли клапоть найширшого м'яза зі спини і пересадили на травмовану ногу. Таким чином врятували кінцівку пацієнтки від ампутації.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь щоб бути в курсі найважливішої інформації. 

Як повідомили у Першому ТМО Львова, у липні цього року Оксану ледь живу відкопали з п’ятиметрової вирви, що утворилася від прильоту російської ракети. До лікарні Дніпра жінку доправили у вкрай важкому стані. У неї діагностували уламкові поранення правої легені, печінки, обширні рани лівого плеча, відкритий перелом обох ніг та правої руки. 11 днів за її життя боролися в реанімації. Щойно стан вдалося стабілізувати, Оксану евакуаційним потягом доправили до Львів, в Національний реабілітаційний центр «Незламні».

Львівські лікарі вперше пересадили частину м'яза зі спини і на ногуЛьвівські лікарі вперше пересадили частину м'яза зі спини і на ногу Фото: facebook.com/1tmolviv

У львівській лікарні Оксані долікували рани живота, рук, ніг. Найбільша боротьба була за збереження нижньої кінцівки від ампутації. Пацієнтка мужньо витримала 10 хірургічних втручань. Зрештою, хірурги провели пацієнтці складну реконструктивну операцію «free flap».
Оперативне втручання львівські хірурги провели спільно з Сарою Такер, відомою британською реконструктивною хірургинею з Оксфордської клініки. Вони взяли клапоть найширшого м‘яза зі спини та пересадили його на травмовану ділянку ноги, зшиваючи найдрібніші судини.

Львівські лікарі вперше пересадили частину м'яза зі спини і на ногуЛьвівські лікарі вперше пересадили частину м'яза зі спини і на ногу Фото: facebook.com/1tmolviv

«Операція тривалістю 12 годин завершується успіхом: оголену кістку вдається закрити, пересаджена ділянка тканин добре приживається, відновлюється кровопостачання. Такі технології дають шанс зберегти кінцівки, обличчя, органи та частини тіла, запобігають ампутаціям кінцівок та суттєво покращують якість життя пацієнтів з воєнною травмою», – повідомили в лікарні.

Пересаджений м‘яз прижився, кінцівку жінки врятовано. На Оксану чекає ще декілька операцій на кістці і тоді вона точно зможе ходити своїми ногами.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах