У Львові 56-річний батько-одинак отримав нові легені від посмертного донора

У Львові 56-річний батько-одинак отримав нові легені від посмертного донора.

У Львові 56-річний батько-одинак отримав нові легені від посмертного донора. Фото: facebook.com/Oleg Samchuk.

Події
25 сiчня 2023 09:02

У львівській лікарні святого Пантелеймона вдруге в Україні провели трансплантацію легень від посмертного донора. Львівські трансплантологи провели пересадку самостійно, без допомоги колег із-за кордону. Здорові легені отримав 56-річний киянин Олексій Чернишков, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, який сам виховує 11-річного сина. Про це повідомив у Facebook генеральний директор Першого медоб’єднання Львова Олег Самчук.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Фото: facebook.com/Oleg Samchuk.Фото: facebook.com/Oleg Samchuk.

«Зараз наші лікарні роблять другу в історії України трансплантацію легень від посмертного донора. Їх отримує батько-одинак, легені якого постраждали під час аварії на Чорнобильській АЕС. Він – один з ліквідаторів. Біля операційної на нього чекає 11-річний син. Йому потрібен тато. Цю операцію наші лікарі роблять без допомоги іноземних колег. Вперше не лише для нас – для України», – написав Олег Самчук.

Пізніше Олег Самчук повідомив, що трансплантацію легень провела команда лікарів, яку очолили кардіохірурги Роман Домашич та Ігор Гуменний.

«Зробили вони це через “мінідоступ” і без задіяння апарату штучного кровообігу. Трансплантація тривала 16 годин. Завершилася вночі. Минула успішно. Від ранку пацієнт дихає самостійно», – сказав Олег Самчук.

Донором став 54-річний чоловік, який помер внаслідок інсульту. Після того, як лікарі діагностували смерть мозку, рідні погодилися віддати його органи заради порятунку життя п’ятьом людям.

Нагадаємо, в Україні вперше пересадку легень провели у вересні 2021 року саме в лікарні святого Пантелеймона. Легені пересадили 56-річному львів'янину Віктору Бабію, який понад десять років мав хронічне захворювання легень, останні чотири майже не виходив з квартири. Його життя залежало від кисневого концентратора і без трансплантації він не мав жодних шансів вижити. Трансплантацію легень провела команда, до якої увійшли львівські і польські лікарі. На рахунку польських колег більше сотні пересадок легень. Вони приїхали до Львова з міста Забже, з Сілезького центру хвороб серця, де команда львівських трансплантолгів неодноразово проходила стажування. 

Доповнено: нині Віктор Бабій повноцінним життям: багато ходить, гуляє, піднімається східцями, робить закупи в магазині тощо.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах