Поліція встановила адміністратора ПВК "Редан" і масово блокує телеграм-канали

Поліція встановила адміністратора ПВК "Редан" і масово блокує телеграм-канали.

Поліція встановила адміністратора ПВК "Редан" і масово блокує телеграм-канали. Фото: t.me/varta1_chat.

Події
01 березня 2023 10:50

Поліцейські вже заблокували 18 каналів та груп, які були створені для "розкручування" молодіжного руху "ПВК Редан" та дестабілізації ситуації всередині країни. Про це повідомив начальник управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан. Читайте всі новини Львова.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За його словами, до управлінь та відділів поліції протягом двох днів також запросили понад 700 осіб. Більшість із них – це неповнолітні.

Ювенальні поліцейські проводять профілактичні заходи із підлітками та їхніми батьками. При цьому роз’яснюють, що за провокування конфліктів і масових бійок передбачено як адміністративну (для батьків неповнолітніх), так і кримінальну відповідальність, яка наступає із 14 років.

Крім того, оперативні служби разом із кіберполіцією встановлюють джерела фінансування, адміністраторів  цих інформаційних каналів та організаторів масових заходів.

"Аби не дати ворогу успішно провести свою ІПСО і застерегти дітей від необдуманих вчинків, ми спілкуємося з адміністраціями та педагогічними колективами навчальних закладів, але головне: ми звертаємося до батьків і закликаємо їх бути друзями своїх дітей, проводити з ними більше часу, підтримувати їх, цікавитися, з ким вони спілкуються і як проводять дозвілля", – розповів Василь Богдан.

Згодом у відомстві повідомили, що кіберполіція встановила адміністратора телеграм-каналу нового молодіжного руху, ним виявився 16-річний житель Дніпра. Телеграм-канал заблоковано.

За словами хлопця, канал був створений для отримання заробітку від реклами, тож для популяризації ресурсу він використав назву нового молодіжного руху. Бронювання реклами коштувало 10 доларів США.

Що відомо про ПВК "Редан"

Молодіжний рух ПВК "Редан" виник у Росії. Назву "редани" запозичили з аніме "Hunter × Hunter", знятому за японська манґою авторства Йошіхіро Тогаші. Представники цієї субкультури стверджують, що виступають проти "офніків" (сучасна назва гопників та хуліганів), "скінхедів", футбольних фанатів, мігрантів, осіб неросійської зовнішності... Молоді люди одягають чорні футболки з зображенням павуків і цифрою 4. Підлітки збираються великими групами в громадських місцях і влаштовують бійки між представниками двох субкультур.

Очолює ПВК "Редан" у Росії хлопець на ім'я Алі – це гравець у Dota 2 і Counter-Strike. За його словами, назва ПВК – це жарт. Запевняє, що "редани" не асоціюють себе з приватною військовою компанією. 

Ймовірно, рух "Редан" створили у вересні 2022 року, проте вірусна популярність до них прийшла лише у лютому 2023 року після подій у московських ТЦ. Тоді представники ПВК "Редан" влаштували масові сутички з футбольними фанатами, і поліція затримала декількох підлітків, порушивши проти них кримінальні справи. На правду, початкова мета цієї субкультури – протидія булінгу неформальних підлітків. Саме для цього вони почали збиратися у групи, але у результаті це вийшло з-під контролю.

В Україні про рух стало відомо лише нещодавно й оцінити кількість учасників складно, але відомо, що такі групи з'явилися в Києві, Харкові, Черкасах, Івано-Франківську, Львові. Вони нібито позиціюють себе як неформали, які можуть протистояти хуліганам, що традиційно агресивно ставляться до учасників різного роду молодіжних субкультур. 

ПВК "Редан" у Львові

Невідомі створили в Telegram тематичний канал під назвою "ПВК "Редан" Львів" кілька днів тому. 27 лютого біля торгового центру "Форум" сталася бійка. На місці працювали кілька екіпажів поліції. 

Депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич закликав львів'ян повідомляти про скупчення "реданів" у поліцію.

«Якщо ви стали очевидцем скупчення молодих осіб та бачите загрозу бійки, терміново сповіщайте на оперативну лінію поліції – 102! Це важливо!» – зазначив Ігор Зінкевич. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах