Через знесення радянського пам’ятника голова ОТГ на Львівщині звернувся в поліцію

Через знесення радянського пам’ятника голова ОТГ на Львівщині звернувся в поліцію.

Через знесення радянського пам’ятника голова ОТГ на Львівщині звернувся в поліцію. Фото ілюстративне: focus.ua.

Події
07 березня 2023 17:54

Голова Боринської громади на Львівщині Михайло Шкітак звернувся із заявою в поліцію через знесення постамента на «Братській могилі радянських воїнів». Загалом минулими вихідними українські ветерани, представники ініціативи «Локальна декомунізація» знесли радянські пам’ятники у Борині та ще трьох селах Самбірського району. Читайте всі новини Львова та області.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Як розповів Zaxid.net голова Боринської громади Михайло Шкітак, оскільки знесення пам’ятника відбулося без офіційного дозволу, за цим фактом він написав заяву в поліцію. З його слів, рішення про знесення пам'ятника депутати селищної ради не приймали, незважаючи на те, що з 2015 року в Україні триває декомунізація.

З його слів, знесений активістами пам’ятник «Братська могила радянських воїнів» внесений до переліку об’єктів культурної спадщини (в розділі пам’ятки історії) рішенням Львівської облради від 5 травня 1975 року. Там захоронені понад 50 радянських солдатів.

Лише минулого тижня, зі слів Михайла Шкітака, селищна рада звернулася із запитом в департамент архітектури і в департамент культури Львівської обласної військової адміністрації, щоб отримати роз’яснення щодо порядку демонтажу пам'ятника і перепоховання останків захоронень. Наразі очікують відповідь.

У поліції Львівщини розповіли, що зареєстрували звернення голови громади і за цим фактом проводять перевірку.

У громадській ініціативі «Локальна декомунізація» розповіли, що переселенка з Мелітополя Надія Дребот, яка тимчасово проживає в Боринській громаді, ще наприкінці січня зверталася до голови Львівської обласної військової адміністрації, районної ради та селищного голови з приводу знесення згаданого радянського пам’ятника та перепоховання «цвинтаря НКВС-ників», а також встановлення на його місці в центрі Борині пам’ятника Героям України. У відповідь голова громади Михайло Шкітак, посилаючись на закон, поінформував Надію Дребот, що «перепоховання останків померлих здійснюється за рахунок коштів особи, яка ініціює перепоховання».

Минулими вихідними українські захисники, які перебувають у короткочасній відпустці та на реабілітації після поранення, знесли чотири радянські пам’ятники у селах Бориня, Стрілки, Топільниця, Луки (Конюшки) Самбірського району та записали відеозвернення до місцевих громад із закликом очистити власний громадський простір від окупаційних символів.

 
 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах