Які документи доведеться міняти мешканцям вулиць, назви яких перейменували

Які документи доведеться міняти мешканцям вулиць, назви яких перейменували.

Які документи доведеться міняти мешканцям вулиць, назви яких перейменували. Фото: Big Kyiv

Події
28 березня 2023 21:20
Автор: Дарья Кунец

Мешканці всіх вулиць, назви яких останнім часом було змінено в рамках декомунізації та дерусифікації в Україні, доведеться внести зміни до деяких документів.

На найпопулярніші питання щодо зміни назви вулиць відповіли юристи координаційного центру з надання правової допомоги. Відповіді було опубліковано на урядовому порталі.

Чи потрібно міняти місце реєстрації?

Оскільки зміна назви вулиці не змінює місце реєстрації, то бігти переоформлювати штамп про реєстрацію в паспорті не потрібно. В міру того, як громадяни змінюватимуть свої паспорти, а також при зміні прізвища адреса змінюватиметься, але спеціально звертатися за цим не слід.

Чи обов'язково вносити зміни до документів на нерухомість?

Якщо назва вулиці була змінена, це не робить недійсними документи, що засвідчують право власності на нерухомість. Тому зміни до свідоцтв про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договори купівлі-продажу, дарування тощо вносити необов'язково.

Проте право власника майна звернутися до органу, який займається реєстрацією прав на нерухомість, залишається. Він може подати заяву щодо внесення змін.

Так, якщо оформляється купівля-продаж чи дарування нерухомості, то в документах буде вказано нову назву. Тому до пакету документів потрібно додати рішення уповноваженого органу про перейменування.

Чи потрібно змінювати відомості про місцезнаходження юридичної особи?

Перейменування вулиці вважається зміною місцезнаходження юридичної особи. Відповідно, потрібно змінювати дані про таку юрособу в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, змінювати реквізити у чинних договорах, під час виготовлення нової печатки, бланків тощо, вносити зміни до установчих документів.

При цьому конкретних термінів, у які це потрібно зробити, немає, тому підприємство саме вирішує, коли цим зайнятися.

Адміністративний збір при внесенні змін до документів не стягується, якщо зміни пов'язані з ухваленням Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону на пропаганду їхньої символіки".

Нагадаємо, у Києві днями перейменували площу Льва Толстого та ще 15 вулиць та проспектів.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах