У Розвадові під священиком та їмостю провалилася земля, подружжя госпіталізували

У Розвадові під священиком та їмостю провалилася земля, подружжя госпіталізували.

У Розвадові під священиком та їмостю провалилася земля, подружжя госпіталізували. Ілюстративне фото: nnov.kp.ua

Події
05 липня 2023 13:30

У селі Розвадів, що біля Миколаєва на Львівщині, під ногами місцевого священика та його дружини провалилася земля, їх з важкими травмами госпіталізували. Святий отець – у реанімації. Це вже не перше провалля, яке несподівано утворюється у Розвадові. Техногенна катастрофа в цьому селі виникла два місяці тому після того, як фірма батька голови Львівської обласної військової адміністрації розпочала розвідувальне буріння газової свердловини поблизу села.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Раптово провалилися у землю на глибину близько півтора метра

Місцеві мешканці розповідають, що інцидент трапився, коли священик з їмостю верталися з городу. Поблизу хати жінка раптово провалилася у землю на глибину близько півтора метра, а згодом і священик, який кинувся її витягати. 

У Розвадові під священиком та їмостю провалилася земля, подружжя госпіталізували.У Розвадові під священиком та їмостю провалилася земля, подружжя госпіталізували. Фото: tvoemisto.tv.

Як почувають себе постраждалі 

У результаті трагедії подружжя госпіталізували. Попередньо відомо, що священик перебуває у важкому стані.

Нинішній провал, на думку науковця Василя Дяківа, ймовірно, є проявом грязевого вулканізму понад двохмісячної давності, коли насичені газами підземні води розмивали ґрунтовий масив, що спричинило утворення підземної порожнини, яка зараз обвалилася. Василь Дяків припускає, що таких підземних порожнин може бути більше, і вони обвалюватимуться з часом.

Це вже не перший такий випадок

Через розвідувальне буріння газової свердловини 27 квітня в селі Розвадів відбувся витік газу, у результаті утворилися гейзери та провалля, а в криницях забурлила вода.

Загалом постраждали 22 господарства, там були пошкоджені будівлі, криниці та городи.

Після цього бурова компанія «Горизонти», яка належить Зіновію Козицькому, батькові голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького, зупинила всі роботи та пообіцяла ліквідувати всі наслідки та компенсувати збитки власним коштом.

Що кажуть науковці

Як вважає доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрології Львівського Національного університету імені Івана Франка Василь Дяків, після виникнення надзвичайної ситуації в селі компанія «Горизонти» ліквідувала лише видимі наслідки руйнувань, а органи державної влади не ініціювали проведення необхідних геологічних досліджень для з'ясування причин того, що сталося.

«Якщо такі дослідження не будуть проведені, не будуть з'ясовані причини того, що сталося, не будуть виявлені потенційно небезпечні ще не провалені підземні порожними, то повторення подій, які сталися 4 липня 2023 року може бути цілком реальним», – зауважує Василь Дяків.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах