На Личаківському військовому цвинтарі у Львові знайшли останки 653 людей – відео

На Личаківському військовому цвинтарі у Львові знайшли останки 653 людей – відео.

На Личаківському військовому цвинтарі у Львові знайшли останки 653 людей – відео. Фото: city-adm.lviv.ua/Андрій Андрух

Події
11 серпня 2023 14:07

На Личаківському військовому цвинтарі (вище місця поховань новітніх захисників України) завершили перший етап ексгумації давніх поховань. Фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» працювали тут з березня, чотири місяці. Загалом знайшли останки 653 людей. З них 26 – періоду Першої світової війни, частина – Другої світової війни та найбільше – повоєнного періоду. Останки перепоховають. А пошуківці невдовзі перейдуть до дослідження та ексгумації поховань на центральній алеї цвинтаря. Про це дослідники розповіли під час брифінгу.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

За словами керівника Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослава Шеремети, поховання йшли рядами і були на різній глибині – від 40 сантиметрів до двох і більше метрів від рівня поверхні. Як з’ясувалось, більшість з них – повоєнного періоду. Прізвища кількох людей, які були тут поховані, вдалось встановити за знайденими надгробками чи таблицями та записами в цвинтарній книзі. Цікаво, що серед віднайдених є і останки двох німецьких солдатів часів Другої світової війни.

«Ми знайшли дуже цікавий артефакт – німецький ідентифікаційний жетон часу Другої світової війни. Двоє з похованих тут людей були солдатами Вермахту. Як так сталось – для нас велика загадка. Серед інших знахідок – монети, залишки одягу, християнська символіка. Також віднайдено ідентифікаційні жетони воїнів армії Австро-Угорської імперії. Прізвища, на жаль, не збереглися. Знайдені речі будуть передані в музеї. Передусім – в історичний. Але якщо інші музеї хотіли б мати такі експонати – то можуть зголошуватися. Знайшли і залишки двох хрестів з поховань Першої світової війни. Також в землі знайшли і кілька надгробків часів Другої світової війни. Відповідно до архівних фотографій, такі надгробки були на всій цій території. Тому цікаво довідатись, куди поділась основна частина таких надгробків після того, як тут,  в 70-х роках створювали меморіал», – розповів Святослав Шеремета.

На Личаківському військовому цвинтарі у Львові знайшли останки 653 людей – відео.На Личаківському військовому цвинтарі у Львові знайшли останки 653 людей – відео. Фото: city-adm.lviv.ua/Андрій Андрух

Всі знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс.

Натомість, рештки з радянських часів зберігають у спеціальному депозитарії. Їх планують перенести на інше кладовище.

«Личаківський військовий цвинтар внесений до переліку пам’яток історії. Пам’ятками, власне, є останки. Й аби перенести їх на інший цвинтар, має бути погодження від  Міністерства культури. Після цього можна буде здійснити перепоховання», – зазначила радниця міського голови Львова з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

На Личаківському військовому цвинтарі у Львові знайшли останки 653 людей – відео.На Личаківському військовому цвинтарі у Львові знайшли останки 653 людей – відео. Фото: city-adm.lviv.ua/Андрій Андрух

Нагадаємо, на території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут були поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

Додамо, роботи з ексгумації на Личаківському військовому цвинтарі проводять на підставі всіх необхідних дозволів та погоджень від органів місцевого самоврядування та Міністерства культури України.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах