У серпні у Львові погіршилась якість повітря

У серпні у Львові погіршилась якість повітря.

У серпні у Львові погіршилась якість повітря. Фото: Юрій Богун.

Події
05 вересня 2023 12:15

Громадська мережа станцій моніторингу якості повітря ЛУН Місто AIR проаналізувала якість повітря у Львові цього літа. Загалом протягом червня-серпня 2023 концентрація наддрібних часток PM2.5 у Львові була невисока, за цим показником повітря переважно було чисте. Водночас у серпні, коли в Україні фіксували спекотну погоду та температурні рекорди, концентрації PM2.5 підвищувалися. Це явище характерне для високих температур, особливо якщо вони супроводжуються слабким вітром. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Дані у графіках ЛУН Місто AIR подані в AQI – індекс якості повітря. Чим вищим є індекс – тим гірша якість повітря. Показник до 50 означає, що повітря чисте. Показник до 100 – повітря прийнятне, тобто можна не обмежувати активності просто неба. Показник від 150 – повітря нездорове, краще відмовитися від активного перебування на вулиці, почекати з провітрюванням. 

Фото: mito.lun.ua/air.Фото: mito.lun.ua/air.

«AQI розрахований на основі концентрації наддрібних часток PM2.5. Ці частки настільки малі, що не помітні неозброєним оком і через це здатні потрапити у кров. Всесвітня організація охорони здоровʼя приділяє цим наддрібним часткам особливу увагу, адже вони негативно впливають на дихальну, серцево-судинну системи, мозок», – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що громадська система аналізу якості повітря ЛУН Місто AIR моніторить якість повітря вже понад 4 роки. Зараз проєкт має мережі власних станцій у 11 містах України, це понад 100 датчиків. Система моніторингу створена командами центру міських досліджень ЛУН Місто та Факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем КНУ імені Шевченка. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах