У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту – фото

У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту – фото.

У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту – фото. Фото: Zaxid.net

Події
14 вересня 2023 18:41

У центрі Львова знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту. ЇЇ виявили працівники комунального підприємства «Львівське радіо» під час облаштування укриття в кам'яниці. 

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Криївку знайшли у кам'яниці на площі Ринок, 42. Потрапити до колишнього сховку можна через внутрішній дворик кам'яниці. На одному з готичних порталів пивниці зберігся напис польською «Praca i modlitwa wiernosci hasłо» [Праця та молитва гасло вірності], ініціали JD та дата – «1943 rok». Крім цього, на стіні є вишкрябані імена та прізвища. Директор підприємства «Львівське радіо» Андрій Лінік у коментарі Zaxid.net розповів, що наразі написи досліджують, а у майбутньому їх планують законсервувати.

У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту.У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту. Фото: Zaxid.net

«До нас прийшов дослідник Олег Рибчинський, подивився на написи. Їх насправді важко прочитати. У сусідньому до цього порталу приміщенні є вишкрябані на тиньку імена та прізвища. Одне з них – Юзеф Мельнік, але є ще кілька. Можна їх побачити. Є всі потенційні шанси вважати, що в цьому приміщенні 80 років тому могли переховуватися євреї під час нацистської окупації Львова. Це дуже символічно, бо зараз там облаштовується найпростіше укриття під час російсько-української війни», – каже Андрій Лінік.

Доктор архітектури, доцент Львівської політехніки й дослідник Львова Олег Рибчинський розповідає, що потрібно перевірити архівні записи, щоб встановити, як підвал використовували під час Другої світової війни. Крім цього, слід дослідити й інші місця в пивниці, де також можуть бути написи.

«Камера-сховок розташована між склепінням пивниці і підлогою першого поверху. Сходи у сховок нашвидкоруч змуровані з фрагментів архітектурних деталей та цегли міжвоєнного періоду. Треба зробити кілька зондажів, щоб пошукати інші написи, бо там нічого такого раніше не робили. Зараз досліджувати дуже складно, бо там проходять комунікації. Над цим працюватимемо, але так, це була криївка, оскільки до цієї камери є вхід виключно з однієї сторони, з першого поверху. Цей вхід зараз є фактично забетонований. Для того, щоб сказати, чи там 100% переховувались люди, то треба підняти книгу пам'яті і спогадів людей. Я думаю, що швидше за все, що це був сховок. Напис невипадковий, бо 1943 рік – це Львів під окупацією нацистів. І в пивниці точно вирували якісь події. Варто згадати, що євреї переховувалися у пивницях та Львівській каналізації, та у каналах річки Полтви», – розповідає Олег Рибчинський.

У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту.У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту. Фото: Zaxid.net

Він пояснює, що напис «Praca i modlitwa wiernosci hasłо» на готичному порталі є гаслом бенедиктинців. Проте подібне висловлювання є у євреїв. Крім цього, під написом є ініціали JD та дата – «1943 rok». 

У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту.У львівській кам'яниці знайшли криївку, де могли переховуватись євреї під час Голокосту. Фото: Zaxid.net

Зазначимо, що у будинку на площі Ринок, 42, під керівництвом Львівського радіо, діє мистецький простір «Дім 42». Кам'яниця має назву «Седмирацька» і є частиною приринкового кварталу. Центр міської історії зазначає, що будинок фігурує в реєстрах львівської нерухомості з ХVІІ століття.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах