У Львові приватний власник знищив унікальну мозаїку

У Львові приватний власник знищив унікальну мозаїку

У Львові приватний власник знищив унікальну мозаїку Фото: city-adm.lviv.ua

Події
03 жовтня 2023 10:32
Автор: Юрій Богун

2 жовтня, Львів звернулося в правоохоронні органи щодо факту знищення унікальної 40-річної мозаїки авторства художника Богдана Сойки у приміщенні приватної власності, що на вулиці Володимира Великого, 2.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів та мало охоронний статус. Крім того, мер Андрій Садовий скерував листи до Президента та Прем’єр-міністра з закликом до посилення відповідальності за нищення пам'яток історії, архітектури та мистецтва, а також до децентралізації повноважень у цій сфері.

За таке правопорушення передбачена ще й кримінальна відповідальність, відповідно до статті 298 Кримінального кодексу України.

«Передбачено штраф, а також є можливість позбавлення волі на строк до 3 років. Але, на жаль, ми не маємо хорошої статистики дії цієї статті. І це є наслідком застарілого законодавства у цій сфері. Бо штраф у 750 грн чи 1700 грн за те чи інше пошкодження – це не той штраф, який зупинить власників приміщень від таких дій», - повідомили у міськраді.

Власником приміщення, де була мозаїка, є товариство з додатковою відповідальністю «Торгпреса». Директор Сергій Васечко заперечує причетність до руйнування мозаїки та ставить під сумнів її цінність. Каже, що раніше вона містила комуністичний символ, тож те, що сталося, називає актом декомунізації.

Як пояснила виконуюча обов’язки начальника міського управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва, у міськраді всі питання щодо декомунізації  розглядає  відповідна робоча група.

«Декомунізація – це певні дії і рішення влади. У міській раді  над цим працює відповідна робоча група. Ми дискутуємо з істориками, архітекторами, митцями стосовно тих чи інших творів мистецтва. Ми спираємось на їх думку, бо якщо є окремий елемент, то законодавство дозволяє декомунізувати власне цей окремий елемент. Самостійно декомунізувати той чи інший об’єкт будь-хто самостійно не може», - наголосила посадовиця.

Вона нагадала, що панно на вулиці Володимира Великого, 2 було внесено у перелік цінних у 2019 році, тобто тоді, коли вже тривала війна і піднімалось питання декомунізації. Тобто, вже тоді фахівці не побачили жодних елементів комуністичної епохи у цьому творі. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах