Львівські студенти влаштували акцію протесту з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон

Львівські студенти влаштували акцію протесту з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон.

Львівські студенти влаштували акцію протесту з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон. Фото: suspilne.media.

Події
14 листопада 2023 16:28

Львівські студенти влаштували акцію протесту біля головного корпусу Львівської політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон, яка некоректно висловилася про військовослужбовців та потрапила відразу у два скандали, пов’язані з мовним питанням.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Пікет організувала громадська організація «Українські студенти за свободу», на нього зібралося кілька сотень студентів Львівської політехніки, інших вишів Львова. Із собою пікетувальники принесли плакати із надписами «Фаріон – геть», «Колишніх комуністів не буває», «Фаріон Ірина ганьбить Україну» і скандували гасла з вимогою звільнити викладачку.

Львівські студенти влаштували акцію протесту біля політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон.Львівські студенти влаштували акцію протесту біля політехніки з вимогами звільнити викладачку Ірину Фаріон. Фото: suspilne.media.

До студентів вийшли представники адміністрації університету і зазначили, що в університеті працює комісія, результати її роботи мають оприлюднити до 22 листопада. Комісію зібрали у понеділок, 13 листопада, до неї входять представники вченої ради університету.

Учасники перемовин домовилися зустрітися через тиждень – 23 листопада. Студенти запропонували запросити на спільну зустріч саму Ірину Фаріон, щоб вона пояснила свою позицію.

Нагадаємо, Ірина Фаріон є доценткою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» та колишньою народною депутаткою від ВО «Свобода». В інтерв’ю телеведучій Яніні Соколовій 5 листопада вона заявила, що не вважає російськомовних військових ЗСУ українцями й порадила їм називати себе «рускими». Окрім того, через публікацію Іриною Фаріон листа підтримки студента з Криму його затримала ФСБ. Окупанти викрили хлопця, оскільки Фаріон не приховала його імені у скриншоті листа, а згодом проігнорувала заклики користувачів анонімізувати студента.

На вислови Ірини Фаріон відреагував заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін, який закликав правоохоронців відреагувати на заяви мовознавиці, оскільки вона «розколює українське суспільство за ФСБ-шними методичками». Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до СБУ, Нацполіції та Нацради з питань телебачення і радіомовлення і закликав правоохоронців вжити заходів щодо висловлювань екс-нардепки.

Львівська політехніка відмежувалася від скандальних висловлювань викладачки й наголосила, що не несе відповідальності за висловлювання працівників поза університетом. Тим часом колегія та профком студентів та аспірантів університету звинуватили Ірину Фаріон в підіграванні ворогу.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах