Катедра української мови Львівської політехніки стала на захист Ірини Фаріон

Продовження скандалу: катедра української мови Львівської політехніки стала на захист Ірини Фаріон.

Продовження скандалу: катедра української мови Львівської політехніки стала на захист Ірини Фаріон. Фото: facebook.com/Ірина Фаріон

Події
20 листопада 2023 10:42

Колектив катедри української мови висловлює свою позицію щодо маніпулятивного скандалу довкола професорки Ірини Фаріон. Про це повідомили на Facebook-сторінці катедри.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

Катедра вважає рішення керівництва Львівської політехніки щодо звільнення Ірини Фаріон необґрунтованим і безпідставним. Професорка впродовж усієї своєї викладацької діяльности відповідально й добросовісно виконувала свої обов’язки, має пошану в колективі, науковій спільноті й серед студентів, яких навчала. Жодної скарги на неї за понад 30 років роботи у Львівській політехніці не надходило.

"Спровоковане й інспіроване збурення в суспільстві через інтерв’ю громадсько-політичного діяча Ірини Фаріон особливо вигідне нашим ворогам – московським окупантам, які вміло спекулюють на таких чутливих для українців темах, як мова і армія. Мова – це основа нашої ідентичности, фундамент нашої державности. Колектив катедри української мови глибоко шанує і незмінно підтримує кожного Воїна, який обстоює нашу українську державність", – йдеться у повідомленні

Нагадаємо, Ірина Фаріон є доценткою кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» та колишньою народною депутаткою від ВО «Свобода». В інтерв’ю телеведучій Яніні Соколовій 5 листопада вона заявила, що не вважає російськомовних військових ЗСУ українцями й порадила їм називати себе «рускими». Окрім того, через публікацію Іриною Фаріон листа підтримки студента з Криму його затримала ФСБ. Окупанти викрили хлопця, оскільки Фаріон не приховала його імені у скриншоті листа, а згодом проігнорувала заклики користувачів анонімізувати студента.

На вислови Ірини Фаріон відреагував заступник командира 3-ї ОШБр Максим Жорін, який закликав правоохоронців відреагувати на заяви мовознавиці, оскільки вона «розколює українське суспільство за ФСБ-шними методичками». Омбудсман Дмитро Лубінець звернувся до СБУ, Нацполіції та Нацради з питань телебачення і радіомовлення і закликав правоохоронців вжити заходів щодо висловлювань екс-нардепки.

Львівська політехніка відмежувалася від скандальних висловлювань викладачки й наголосила, що не несе відповідальності за висловлювання працівників поза університетом. Тим часом колегія та профком студентів та аспірантів університету звинуватили Ірину Фаріон в підіграванні ворогу. 

15 листопада стало відомо, що Львівська політехніка розриває трудовий договір із професоркою Іриною Фаріон. 

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах