Чистий четвер 2024: історія, традиції та заборони

Чистий четвер 2024: історія, традиції та заборони.

Чистий четвер 2024: історія, традиції та заборони. Фото: Steven Puetzer, gettyimages.co.ua

Події
26 квiтня 12:12

За три дні до Великодня віруючі відзначають Великий чи Чистий четвер. Великдень у цьому році 5 травня, а отже Чистий четвер буде 2 травня.

Історія Чистого четверга 

Історія Чистого четверга пов'язана з останньою вечерею, яку Ісус Христос провів зі своїми учнями перед своїм розп'яттям. Під час цієї вечері відбулося багато ключових подій, зокрема обряд Євхаристії, коли Христос вважається встановив священний обряд причастя. Також Христос вмив ноги своїм учням, демонструючи приклад послуги та покори.

У католицькій церкві Чистий четвер є днем, коли священик відтворює ці обряди на службі, урочисто миючи ноги вірних та відслужуючи месу. У православ'ї також відбуваються подібні обряди, хоча традиції можуть відрізнятися залежно від конкретної церковної традиції.

Чистий четвер є часом покаяння, молитви і підготовки до Великодня, коли християни вшановують смерть та воскресіння Ісуса Христа. Це також може бути часом розгляду і покаяння за гріхи, а також періодом пісту і стримування.

Прикмети та обряди

Вважається, що якщо залишити своє житло в Чистий четвер неприбраним - весь рік на сім'ю чекають проблеми з грошима. Саме тому з цим днем пов'язано дуже багато "грошових" прикмет. Одна з них – класти у воду, якою миють підлогу, монети. При цьому підлогу потрібно мити від порога - до кінця кімнати.

Якщо тричі перерахувати всі гроші, які є в будинку, то доходи значно збільшаться. Підрахунки потрібно проводити вранці, опівдні та пізно увечері – таємно, щоб не помітили не лише сторонні, а й домочадці.

Про те, яким буде рік до наступного Великодня, говорить також великодні випічки. Якщо паски вийшли смачними та пишними – всю сім'ю цілий рік чекає удача та щастя, а якщо випічка не вдалася – то й рік буде сповнений невдач.

У Чистий четвер віруючі приносять із церкви "пристрасну свічку". Згідно з повір'ями, ця свічка здатна зцілити від будь-яких хвороб.

Щоб уникнути сварок, у Великий четвер проводили обряд: солили хліб, примовляючи: "Солю, солю, посипаю, щастя та спокій у будинок повертаю!". У Чистий четвер також готують "чорну" сіль - обсмажують сіль на сковороді до темного кольору та приправляють нею святкові страви.

У цей день виконують обряд, під час якого утворюють "четвергову" сіль. Попередньо запікаючи у печі, її святять у церкві. Така сіль має цілющу силу.

Існує прикмета, за якою незаміжня дівчина може залучити нареченого. Якщо під час прибирання вона знайшла давно втрачений предмет – значить кохання не за горами.

Із заміжжям також пов'язаний такий обряд: дівчина бере рушник, яким витиралася у Чистий четвер, фарбовані яйця, паску та жертвує жебракам. Вважається, що незабаром це принесе довгоочікуване кохання.

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде холодною. Хмарно - варто чекати на хороший урожай. Мінлива, нестабільна погода - осінь буде без дощів, а тепла та безвітряна погода у Чистий четвер триватиме до кінця весни.

Що не можна робити у Чистий четвер

Цього дня категорично заборонено позичати та давати стороннім будь-які речі, піднімати гроші із землі та закладати майно - це принесе лихо та безгрошів'я.

У Великий четвер не можна вінчатися, хрестити дітей та поминати померлих рідних та близьких. Також заборонено влаштовувати галасливі застілля, пити алкоголь та сваритися.

У цей день прийнято дотримуватися суворого посту : заборонено вживати будь-які продукти, крім свіжих овочів, фруктів і горіхів. Тому свіжоспечені паски пробувати не можна. При трапезі необхідно користуватися лише особистим посудом.

Прибирання приділяється особлива увага. У будинку не повинно бути жодного брудного предмета. Заборонено залишати замоченими брудний посуд, одяг та білизну, а воду після збирання не можна виливати біля будинку.

Чистий четвер - це день очищення тіла і душі, який потрібно провести у спокої та смиренності, дотримуючись суворого посту та чекаючи настання світлого свята Великодня.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах