Карта бойових дій в Україні 23 червня

Мапа бойових дій в Україні 23 червня.

Мапа бойових дій в Україні 23 червня. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Події
23 червня 13:00

Сьогодні, 23 червня, в Україні розпочався 851 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають у Харківській області та Донбасі, а ЗСУ намагаються зупинити наступ.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 23 червня.

Політика США, як і раніше, забороняє українським силам завдавати ударів по законних військових цілях на території Росії в радіусі дії українських систем HIMARS. Нещодавні повідомлення Associated Press і Washington Post вказують на те, що політика США, як і раніше, забороняє Україні завдавати ударів по російським військовим об'єктам, які не атакують активно або не готуються атакувати Україну. Представник Пентагону майор Чарлі Дітц повідомив газеті Washington Post у доповіді, опублікованій 21 червня, що США дозволяють Україні запускати надані США HIMARS, оснащені GMLRS, по Росії, де російські війська нападають на Україну, і що правила застосування наданої США зброї на території Росії «не стосуються географії чи певного радіусу».

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російська ППО зменшить ефективність українських F-16, якщо США не дозволять українським силам використовувати ATACMS для знищення російських систем ППО на території Росії. Українським пілотам F-16 доведеться діяти у небезпечному повітряному просторі, якщо політика США продовжуватиме захищати російські сили від ATACMS. Російська ППО зможе прикрити до 48 відсотків повітряного простору України, якщо Росія розмістить пускові установки ППО С-400 на території Росії за межами досяжності HIMARS, озброєних ракетами GMLRS. Таке розгортання російської ППО ускладнить здатність України використовувати пілотовану авіацію ближче до прифронтових зон або проти районів, звідки виходять російські літаки, безпілотники та ракетні загрози. ISW продовжує вважати, що українські сили матимуть змогу об'єднати літаки для підтримки наземних операцій, якщо українські військові отримають достатню кількість винищувачів, якщо західні партнери підготують достатньо кваліфікованих пілотів і якщо Україні вдасться послабити можливості російської протиповітряної оборони.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Деякі російські блогери стверджують, що неназвані сили, ймовірно українці, завдали удару з використанням ATACMS по Ростовській області, хоча ISW не може незалежно підтвердити ці повідомлення. Усі доступні повідомлення у ЗМІ та заяви високопосадовців урядовців США переконливо свідчать про те, що політика США, як і раніше, забороняє українським силам використовувати надані США ракети ATACMS для завдання ударів по військових цілях у будь-якій точці Росії. ISW продовжує вважати, що США мають дозволити Україні завдавати ударів по всіх військових об'єктах в оперативному та глибокому тилу Росії за допомогою зброї, наданої США.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Повідомляється, що 22 червня українські сили контратакували на північ і північний схід від Харкова на тлі російських наступальних операцій, що тривають у цьому районі. Російські блогери стверджують, що українські сили безуспішно контратакували в районі Глибокого (на північ від Харкова) та Вовчанська (на північний схід від Харкова). Інший російський блогер повторив нещодавні заяви про те, що російські війська захопили та очистили весь Вовчанський агрегатний завод та відтіснили українські війська на південь, до річки Вовча. Український військовий спостерігач заявив 21 червня, що російські війська наступають невеликими піхотними групами за підтримки безпілотників, артилерії та авіації та помірно використовують бронетехніку на харківському напрямку.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на південний захід від Сватового на тлі бойових дій, що тривають, на лінії Куп'янськ-Сватово-Кременна 22 червня. Геолоковані кадри, опубліковані 21 червня, показують, що російські війська просунулися на захід уздовж бурелому на північний захід від Нововодяного (на південний захід від Сватового). 21 червня ISW повідомила, що російські війська також нещодавно просунулися на захід від Нововодяного, неподалік бурелому. Український Генштаб повідомив, що на північний схід від Куп'янська в районі Сіньківки точаться бої; на південний схід від Куп'янська в районі Пищане, Степової Новоселівки, Берестова та Стельмахівки; на захід від Сватового в районі Андріївки та М'ясожарівки; на північний захід від Кремінної в районі Греківки, Невського, Новосадового та Терного; та на південний захід від Кремінної у Серебрянському лісництві 21 та 22 червня.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська 22 червня продовжили наступальні дії на Сіверському напрямку, проте підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Російські війська продовжили наземні атаки на схід від Сіверска в районі Верхньокам'янського; на південний схід від Сіверска в районі Спірного та Роздолівки; та південніше Сіверску в районі Виїмки 21 та 22 червня. Російські блогери стверджували, що російські війська захопили плацдарм на двох вулицях у східній частині Роздолівки та захопили три лісосмуги біля Виїмки, проте ISW не побачила візуального підтвердження цих тверджень.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Авдіївки на тлі атак, що продовжуються 22 червня. На кадрах з геолокацією, опублікованих 21 червня, видно, що підрозділи російської 35-ї мотострілецької бригади (41-а загальновійськова армія [САА], Центральний військовий округ [ЦВО]) нещодавно захопили бурелом на північний схід від Новоолександрівки (на північний захід від Авдіївки).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

22 червня російські війська продовжили наземні атаки на захід та південний захід від Донецька. 21 та 22 червня російські війська продовжили наземні атаки на захід від Донецька в районі Георгіївки та Красногорівки та на південний захід від Донецька в районі Парасковіївки, Костянтинівки та Водяного. Російські блогери стверджували, що російські війська просунулися в межах центральної Красногорівки, але ISW не побачив підтвердження цього твердження.

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

22 червня російські війська продовжили наземні атаки в прикордонному районі Донецької-Запорізької області в районі Старомайорського та Урожайного (обидва на південь від Великої Новосілки), але підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Повідомляється, що в районі Пречистівки (на південний схід від Великої Новосілки) діють підрозділи російської 40-ї бригади морської піхоти (Тихоокеанський флот).

Фото: understandingwar.orgФото: understandingwar.org

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах