Говорять лікарі: потрібно носити маски чи ні

Говорять лікарі: потрібно носити маски чи ні фото

Говорять лікарі: потрібно носити маски чи ні фото

Події
19 березня 2020 13:09

«Масок в наявності немає» — такі оголошення можна побачити на дверях багатьох міських аптек.

Проте чи дійсно вони допоможуть вам не захворіти? Кому їх потрібно носити, а кому ні? VG Львів вирішив поцікавитися у лікарів.

Різновиди масок

В першу чергу потрібно пам'ятати про те, які є види масок. Про це розповідає лікар-отоларинголог вищої категорії Світлана Швець.

1. Хірургічна (звичайна) маска. Нею користуються медики для захисту від крові пацієнта або, щоб мінімізувати передачу будь-якої інфекції повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворим. Така маска є одноразовою.

2. Респіратори — маски з фільтрами (для контакту з небезпечними інфекціями). Вони є трьох видів в різними рівнями захисту. Великою мірою, вони призначені знову ж для лікарів, а також військових, які потребують максимального захисту.

Кому потрібно носити маски

Світлана Швець, лікар-отоларинголог

Світлана зазначає, що здоровим людям носити маски не потрібно. Вони призначені для тих людей, у яких є симптоми ГРЗ (кашель, нежить, мокрота), щоб не заразити інших. Однак, в умовах такої паніки, якщо ви все ж переживаєте за себе і близьких, можна носити маску в місцях скупчення людей, але не на вулиці, де є свіже повітря. Крім того, краще купувати респіратор.

Виняток, коли варто новити маски, якщо ви доглядаєте за людиною, яка вже хвора коронавірусом. Тоді її носити, звичайно, ж треба, — каже Світлана Швець. При цьому обов'язковою має бути і захист очей спеціальними медичними окулярами.

Маргарита Гуркало, сімейний лікар

З тим, що здоровим людям не варто носити маску, погоджується і сімейний лікар Маргарита Гуркало. За її словами, молекули вірусу настільки маленькі, що з легкістю проникнуть через звичайну тканинну або хірургічну маску. Крім того, людина в масці частіше чіпає обличчя руками, поправляючи її.

Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України

Не стала винятком думка і головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. На початку березня він закликав українців, які не мають гострого респіраторного вірусного захворювання, не купувати хірургічні маски. Він наголосив, що маску слід носити тільки людям з симптомами гострої респіраторної хвороби, коли вона буде приходити в лікарню, щоб не поширювати захворювання серед здорових людей.

Андрій Александрін, лікар-епідеміолог

А ось лікар-епідеміолог Андрій Александрін розповів, що він не одягав би маску навіть у метро. Причина — він знає, що у підземці хороша вентиляція. Крім цього, лікар завжди "сканує" поглядом всіх навколо себе, оцінює ризики, і якщо бачить, що хтось кашляє/чхає — він відразу використовує індивідуальні методи захисту, виходить з приміщення або транспорту. Також медик розповів, що завжди після громадських місць обробляє руки антисептиком і намагається мінімально користуватися громадським транспортом.

Як доглядати за маскою

Якщо ви все-таки носите, наприклад, хірургічну маску, то лікарі рекомендують міняти її на нову кожні дві-три години. На жаль, дезінфекції вона не підлягає і використання її більше одного разу може тільки погіршити ситуацію і збільшити ймовірність захворювання.

Що ж стосується респіратора (маски з фільтрами), тут справи з дезінфекцією трохи кращі.

Очищення фільтра. Потрібно очищати як зовнішню, так і внутрішню частину фільтра. Внутрішню частину фільтра (картридж) потрібно змінювати. Але якщо такої можливості немає, очищайте хоча б зовнішню. Для цього протріть його тканиною, змоченою теплою водою, а потім дезинфікуючим засобом (хоча б спиртом), щоб воно не потрапило всередину.

Очищення самої маски. Промийте її теплою (не гарячою) водою, ретельно просушіть перед повторним використанням. Важливо, перед тим як її промивати водою, подивитися в інструкцію, чи не зіпсується вона від цього. Також, лицеву сторону респіратора можна протерти продезінфікованою тканиною.

Світлана Швець нагадує, одна маска не врятує вас від коронавірусу. Важливо регулярно мити руки з милом і обробляти їх антисептиком. Крім того, не чіпати обличчя брудними руками і намагатися якомога менше контактувати з поручнями, кнопками в ліфті, ручками дверей. Найкраще для захисту рук носити рукавички. Крім того, кожен раз після вулиці обробляти свої мобільні телефони спиртовим розчином, адже на них теж може потрапити інфекція.

Нагадаємо, як каратимуть львів'ян, які ігноруватимуть карантин. VG Львів дізнався як уберегтися від вірусу і зміцнити свій імунітет.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах