Зеленський видав указ про мобілізацію резервістів

Зеленський видав указ про заклик резервістів

Зеленський видав указ про заклик резервістів - фото: facebook.com/zelenskiy.official

Події
23 лютого 2022 09:41

У зверненні до українців Володимир Зеленський заявив, що видав указ про мобілізацію резервістів у "особливий період". Йдеться лише про людей із оперативного резерву.

Як повідомив президент, зараз потрібно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування, а також підвищити готовність українського війська до можливих змін у оперативній обстановці.

Зеленський наголосив, що закличуть лише тих громадян, які зараховані до оперативного резерву. У загальній мобілізації на сьогоднішній день потреби немає.

Найближчим часом також проведуть навчальні збори резервістів системи тероборони.

Зазначимо, поки що на сайті Президента України указ не опубліковано, але його текст з'явився на сайті "Військового кур'єра України". Згідно з ним, на службу терміном до 365 днів призватимуть 36 000 резервістів у ЗСУ, 5 000 – до Нацгвардії та 5 000 до Прикордонної служби. Указ набув чинності сьогодні, 23 лютого.

Повідомлятимуть резервістів про їхній призив на службу керівники військових частин разом з керівниками територіальних центрів комплектування та соціальної допомоги. Зробити вони це мають протягом двох діб. А доставити резервістів до місць дислокації військових частин потрібно буде протягом семи діб (починаючи з 23 лютого).

Текст указу про заклик резервістів, сторінка 1 -Текст указу про заклик резервістів, сторінка 1 - фото: mil.co.ua
Текст указу про заклик резервістів, сторінка 2 -Текст указу про заклик резервістів, сторінка 2 - фото: mil.co.ua

У Сухопутних військах ВСУ повідомили, що будуть закликати резервісти від 18 до 60 років. Це як офіцери, і рядовий, сержантський склад. Проходитимуть службу в тих військових частинах і за тією спеціальністю, в яких вони проходили службу до цього і підписали контракт на проходження служби в оперативному резерві.

Наприклад, якщо військовослужбовець був водієм-механіком у частині А0000, то його відправлять у цю частину і на цю ж спеціальність.

Робоче місце та середньомісячна заробітна плата за покликаними резервістами залишається.

Що робити резервістам?

Згідно з Указом, резервісти оперативного резерву повинні самі з'явитися до своїх військових частин або ТЦУ та СП, за телефонним дзвінком або отримавши повістку для явки.

Якщо резервіст з якихось причин може бути зараз покликаний, йому потрібно особисто передати підтверджуючі документи. За неявку або ігнорування виклику передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах