128 років тому у Львові зіграли перший футбольний матч в Україні

Стадіон Виставковий в Стрийському парку у Львові, де відбувся перший в Україні офіційний футбольний матч

Стадіон Виставковий в Стрийському парку у Львові, де відбувся перший в Україні офіційний футбольний матч Фото: tribuna.com

Спорт
14 липня 2022 09:49
Автор: Юрій Богун

14 липня 1894 року у Львові зіграли перший офіційний футбольний матч в Україні.

Зараз все найоперативніше у нашому Telegram-каналі. Підписуйтесь, щоб бути в курсі найважливішої інформації

На стадіоні Виставковий в Стрийському парку за присутності 3 тисяч глядачів місцева команда “Сокіл” перемогла одноклубників із Кракова. За тодішніми правилами футболісти грали до першого голу. Зазначимо, що м'яч на 6-й хвилині у північні ворота забив львів'янин, другокурсник учительської гімназії Володимир Хомицький.

Варто відзначити, що львівські футболісти грали у сірих гімнастичних штанях і білих футболках, а футболісти Кракова – у синіх штанях і білих футболках. Щоб потрапити на стадіон глядачам потрібно було купити квиток – 50 центів за дорослий і 15 за дитячий. Матч розпочався о 17:00.

Нагадаємо, що 1894 року у Львові завершили будівництво на території теперішнього Стрийського парку стадіону британського стилю з футбольним полем і трибунами на 7 тисяч місць. Після Другої світової війни,стадіону не стало. Зараз на цьому місці кущі і дерева Стрийського парку.

Футбольний матч відбувся під час крайової виставки, яка відкрилася 5 червня 1894 року у Львові на верхній терасі Стрийського парку і тривала до 10 жовтня. На початку вересня її відвідав цісар Франц Йосиф I. З нагоди виставки у місті запустили перший електричний трамвай, що курсував до парку, музичний фонтан, канатну дорогу та інші технічні новинки того часу.

14 липня 1894 року вважають днем народження футболу в Україні. 3 липня 1999 року Федерація футболу України офіційно затвердила цю дату. А у 2004 року до 110-річчя тієї короткої зустрічі у Стрийському парку відкрили пам’ятний знак “Львів – батьківщина українського футболу”.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах