Перший в Україні муніципальний велопрокат відкрили у Львові

фото з сайту www.facebook.com/nextbike.

фото з сайту www.facebook.com/nextbike.

Транспорт та інфраструктура
29 вересня 2015 10:12

Муніципальний велопрокат у Львові - це аналогова модель, яка існує  практично в усіх європейських містах. Це повністю автоматична система, яка включає у себе певну кількість станцій, що розміщуються по місту і дозволяють людині взяти велосипед в одному місці, поїхати по справах та залишити велосипед в іншій точці прокату. Тобто зробити поїздку у тому напрямку, де існують такі станції.

Велопрокати Львова: адреси, телефони, ціни 

Перший велопрокат встановили поблизу Технопарку на вул. Федьковича в рамках пілотного проекту "Львівський муніципальний прокат велосипедів".

Найближчими днями такі ж прокати мають встановити на пл. Ринок, біля ЛНУ ім. І. Франка, НУ "Львівська Політехніка" та Аквапарку на вул. кн. Ольги.

Загалом заплановані роботи з встановлення та налагодження терміналів прокатного комплексу, велосипедів, підключення системи до платіжних шлюзів, опрацювання різноманітних режимів роботи, налагодження роботи кол-центру, запуск системи в тестовому режимі та інші супровідні роботи.

Після реалізації першого етапу будівництва мережі муніципального прокату у Львові, в 2016 році розпочнеться наступний етап проекту та встановлення решти станцій, загальною кількістю 22 локації, та запуску мережі в повний режим роботи, що відбудеться на початку наступного сезону в період з 1 по 30 березня 2016 року, залежно від погодних умов.

Сьогодні велопрокат від Nextbike функціонує у сусідній Польщі, Угорщині, Німеччині, Австрії, Туреччині, а також в США та в багатьох інших країнах світу. 

VG Львів поцікавився у співвласника муніципального велопрокату "Nextbike"  у Львові Остапа Будинкевича, скільки буде коштувати прокат.

- Пане Остап, скільки буде коштувати муніципальний велопрокат у Львові?

- У нашому велопрокаті буде три типи абонементів: разовий - 50 грн. за годину; місячний (120 грн за місяць) який дозволить використовувати велосипед протягом місяця нелімітовану кількість разів, але лімітований час; річний - 800 грн. за рік. До місячного і річного абонементів буде бонус - 30 хвилин безкоштовної їзди.

- Чи потрібно залишати якусь заставу?

- Застава не потрібна, потрібно залишити свої ідентифікаційні дані: прізвище, ім'я, по батькові, номер банківської карти. Адже треба буде перевірити людину, чи  дійсно вона і чи  платоспроможна. А  перед тим ще необхідно буде зареєструватися в системі, підписати віртуальний договір і звертатися за послугами.

Перший в Україні муніципальний велопрокат відкрили у Львові фото

Перший в Україні муніципальний велопрокат відкрили у Львові фото 1

фото з сайту www.facebook.com/nextbike.

  Про перспективи проекту в своєму інтерв’ю Galnet розповів співвласник "Некстбайк Україна" Остап Буденкевич.

Читайте також: Велопрокати Львова: адреси, телефони, ціни

 

 Як працюватиме система муніципального велопрокату у Львові


У Львові презентували оновлені карти майбутніх велошляхів

На сторінках Nextbike у соціальних мережах та на офіційному сайті є повна візуалізація типового пункту прокату у системі муніципального велопрокату. 

 


Скільки велосипедів буде в одному прокатному пункті


Наразі  планується по 10 велосипедів на кожну станцію.

Як вберегти ровер від крадіжки: поради львівських міліціонерів

У рамках першого оперативного періоду будуть також проводитись дослідження, щоб отримати конкретну інформацію, на яких станціях буде більший попит, на яких менший. Тому з часом може змінюватись кількість велосипедів на певних стоянках.


Скільки станцій велопрокату буде встановлено

Загалом планується встановити 22 станції: перші п’ять  - на початку жовтня, потім  повинні з’явитися усі 22 точки по Львову. 

фото: соціальні мережі

фото: соціальні мережі


Чи передбачена відповідальність за поломку чи крадіжку велосипеда?


Звичайно, якщо людина знехтує усіма правилами і технічними  засобами, якими  її забезпечать, то вона повинна буде компенсувати це відповідно до угоди, яку буде підписувати з власниками попередньо.

Також при купівлі абонемента кожна людина повинна залишити свої ідентифікаційні дані. Це будуть або дані банківських карток, або дані паспорта та ідентифікаційного коду.

Нагадаємо, сесія міської ради прийняла ухвалу про встановлення станцій громадського велопрокату у Львові. Реалізація проекту передбачає залучення коштів німецького гранту.

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах